Türkiye’de Yoksulluk Tablosu

Türkiye’de Yoksulluk Tablosu: 2025’te 16 Milyona Yakın Kişi Sosyal Yardımlarla Geçiniyor

Türkiye’de Yoksulluk Tablosu
Yayınlama: 04.03.2026

2025’te 16 Milyona Yakın Kişi Sosyal Yardımlarla Geçiniyor

Türkiye’de yoksulluğun ulaştığı boyuta ilişkin dikkat çeken veriler yayımlandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2025 yılı faaliyet raporu, milyonlarca vatandaşın temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için sosyal yardımlara bağımlı hale geldiğini ortaya koydu.

4 Milyona Yakın Hane Sosyal Yardım Aldı

Bakanlığın 1 Mart’ta yayımladığı “2025 Yılı Sosyal Yardım Verileri” raporuna göre, 2025 yılında 3 milyon 991 bin 766 hane sosyal yardımlardan yararlandı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) hane başına ortalama 4 kişi hesabı dikkate alındığında, sosyal yardımlarla geçimini sağlayan kişi sayısının 15 milyon 967 bin 64 olduğu hesaplandı.

262 Bin Çocuk Sosyal Destek Programında

Raporda, ailesi tarafından temel ihtiyaçları karşılanamayan çocuklara yönelik veriler de paylaşıldı.

2025 yılında 262 bin 229 çocuk, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yürüttüğü Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) Programı kapsamında desteklenerek ailesinin yanında tutuldu.

Milyonlarca Hane Faturalarını Yardımla Ödüyor

Enerji faturalarına yönelik sosyal destek verileri de dikkat çekti.

2025 yılında:

  • 3 milyon 509 bin 828 hanenin elektrik faturası sosyal yardımlarla ödendi.
  • 717 bin 773 hanenin doğalgaz faturası devlet destekleriyle karşılandı.

8,2 Milyon Kişinin GSS Borcu Yardımla Ödendi

Raporda, sağlık hizmetlerine erişimde önemli bir sorun olarak gösterilen Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarına ilişkin veriler de yer aldı.

2025 yılında 8 milyon 217 bin 937 kişinin GSS prim borcu, sosyal yardım kapsamında devlet tarafından ödendi.

Yoksulluk Tartışması Yeniden Gündemde

Açıklanan veriler, Türkiye’de sosyal yardımlara ihtiyaç duyan vatandaş sayısının büyüklüğünü bir kez daha gündeme taşıdı. Ekonomi politikaları ve artan yaşam maliyetleri nedeniyle milyonlarca hanenin temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığı yönündeki tartışmalar sürüyor.