
Yeme-içme sektöründe uzun süredir tartışma konusu olan servis ücreti, masa ücreti ve kuver bedeli uygulamalarına son verildi. Resmî Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeyle birlikte restoran, kafe ve benzeri işletmelerin müşteriden bu adlar altında zorunlu ek ücret talep etmesi yasaklandı.
Yeni uygulamayla birlikte tüketiciler, artık menüde yazan fiyatın dışında sürpriz bedellerle karşılaşmayacak. İşletmeler, yalnızca müşterinin sipariş ettiği yiyecek ve içeceklerin bedelini talep edebilecek. Menüde yer alsa dahi “servis”, “masa” ya da “kuver” adı altında ayrıca ücret yansıtılması hukuka aykırı sayılacak.
Yetkililer, düzenlemenin amacının fiyat şeffaflığını sağlamak ve tüketiciyi korumak olduğunu vurguladı. Özellikle son dönemde artan şikâyetler üzerine hayata geçirilen uygulamayla, denetimlerin de sıklaştırılacağı belirtildi. Kurallara uymayan işletmelere idari para cezası ve yaptırımlar uygulanabilecek.
Öte yandan düzenleme, müşterinin kendi isteğiyle bırakacağı bahşişi kapsamıyor. Bahşiş uygulaması gönüllülük esasına dayalı olarak devam edebilecek.
Yeni karar, vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılanırken, sektörde ise “fiyatların açık ve net olması” yönünde yeni bir dönemin başladığı yorumları yapılıyor.