Pazarda Acı Tablo: Bir Zamanların Temel Gıdası Şimdi Cep Yakıyor

Bir dönem her evin mutfağında rahatlıkla yer bulan sebze ve meyve, bugün birçok aile için bütçe hesabının merkezine yerleşmiş durumda. Vatandaşlar pazarda fiyat etiketlerine bakarken, uzmanlar ise gıda güvenliği ve sağlıklı beslenme açısından oluşan risklere dikkat çekiyor. Türkiye’nin önündeki en önemli ekonomik ve sosyal başlıklardan biri haline gelen gıda fiyatları, önümüzdeki dönemde de gündemin üst sıralarındaki yerini koruyacak gibi görünüyor.

Yayınlama: 22.06.2026 11:49

Türkiye’de yükselen gıda fiyatları milyonlarca vatandaşın mutfağını doğrudan etkilerken, özellikle sebze ve meyvede yaşanan fiyat artışları dikkat çekici boyutlara ulaştı. Bir zamanlar her sofranın vazgeçilmezi olan ürünler bugün birçok aile için ulaşılması güç hale gelirken, vatandaşlar pazarda ve markette temel gıda ürünlerini almakta zorlandıklarını dile getiriyor.

Son yıllarda yaşanan ekonomik dalgalanmalar, üretim maliyetlerindeki yükseliş, enerji giderleri, lojistik masrafları ve tarımsal üretimdeki sorunlar gıda fiyatlarını tarihi seviyelere taşırken, dar gelirli vatandaşın alım gücü ise aynı hızla artmadı.

Pazarda Sessiz Çığlık: “Eskiden Kasa Dolu Alıyorduk, Şimdi Kilo Hesabı Yapıyoruz”

Birçok vatandaş artık alışverişe çıkarken ihtiyaç listesini değil bütçesini düşünmek zorunda kalıyor. Özellikle emekliler, asgari ücretliler ve sabit gelirle yaşamını sürdüren aileler için sebze ve meyve tüketimi her geçen gün daha büyük bir maliyet haline geliyor.

Pazar esnafı da satışların eski dönemlere göre önemli ölçüde düştüğünü belirtirken, vatandaşların ürünleri kilo yerine gram hesabıyla almaya başladığını ifade ediyor.

Üretici de Tüketici de Memnun Değil

Gıda zincirinin her halkasında farklı sorunlar yaşanıyor. Üreticiler artan mazot, gübre, sulama ve işçilik maliyetlerinden şikâyet ederken, tüketiciler ise tezgâhlardaki fiyatları karşılayamadıklarını söylüyor.

Uzmanlar, üreticinin yeterince kazanamadığı, tüketicinin ise yeterince tüketemediği mevcut tablonun sürdürülebilir olmadığını belirtiyor.

Sofraların Vazgeçilmezleri Uzaklaşıyor

Domates, salatalık, patates, soğan, elma, portakal ve çilek gibi günlük yaşamın temel ürünleri artık birçok aile tarafından daha sınırlı tüketiliyor. Beslenme uzmanları ise özellikle çocuklar ve yaşlılar açısından meyve ve sebze tüketimindeki azalmanın uzun vadede halk sağlığını da etkileyebileceği uyarısında bulunuyor.

Asıl Soru: Sorun Nerede Çözülmeli?

Ekonomi uzmanlarına göre yalnızca fiyatları konuşmak sorunun tamamını açıklamıyor. Tarımsal üretimde yaşanan maliyet baskısı, üretim planlaması eksikliği, iklim değişikliği, aracı maliyetleri ve lojistik giderleri gibi birçok unsur fiyatların yükselmesinde etkili oluyor.

Bu nedenle çözümün yalnızca market raflarında değil, tarladan sofraya uzanan tüm zincirde aranması gerektiği belirtiliyor.

Vatandaşın Beklentisi Net

Kamuoyunda en çok dile getirilen talepler arasında;

  • Üretim maliyetlerinin düşürülmesi,
  • Çiftçiye verilen desteklerin artırılması,
  • Aracı maliyetlerinin azaltılması,
  • Tarımsal planlamanın güçlendirilmesi,
  • Dar gelirli ailelerin gıdaya erişiminin kolaylaştırılması

yer alıyor.