Giresun’da Kahverengi Kokarcaya Karşı Biyolojik Mücadele: 90 Bin Samuray Arısı Doğaya Salındı

Giresun’da Kahverengi Kokarcaya Karşı Biyolojik Mücadele: 90 Bin Samuray Arısı Doğaya Salındı
Yayınlama: 03.01.2026

Giresun’da tarımsal üretimi tehdit eden kahverengi kokarcayla mücadelede önemli bir adım atıldı. Biyolojik mücadele kapsamında 90.644 adet samuray arısı kontrollü şekilde doğaya salındı.

Uygulamanın, özellikle fındık başta olmak üzere bölge tarımında ciddi zarara yol açan kahverengi kokarca popülasyonunu baskılamayı hedeflediği belirtildi. Yetkililer, samuray arısının zararlının yumurtalarını parazitleyerek çoğalmasını engellediğini ve kimyasal ilaç kullanımına alternatif, çevre dostu bir yöntem sunduğunu vurguladı.

Çalışmanın Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda yürütüldüğü, salım noktalarının bilimsel gözlem ve takip altında belirlendiği ifade edildi. Uzmanlar, biyolojik mücadelenin etkilerinin orta vadede daha net görüleceğini ve uygulamanın yaygınlaştırılabileceğini kaydetti.

Üreticiler ise kimyasal kalıntı riskini azaltan bu yöntemin hem verim hem de çevre sağlığı açısından önemli olduğunu belirterek çalışmayı olumlu karşıladı. Yetkililer, çiftçilere zararlı ile mücadelede önerilen takvim ve uygulamalara uymaları çağrısında bulundu.