Emeklinin Beklediği Gün Belli Oldu: Maaş Farkları 7 Ağustos’ta Hesaplara Yatacak

Yayınlama: 04.08.2026 11:10

En düşük emekli aylığının 20 bin liradan 23 bin 552 liraya çıkarılmasıyla oluşan temmuz ayı farklarının ödeme takvimi açıklandı. Sosyal Güvenlik Kurumu, hak sahiplerinin fark tutarlarını 7 Ağustos 2026 Cuma günü maaş aldıkları hesaplardan çekebileceğini duyurdu.

Milyonlarca emeklinin günlerdir beklediği maaş farkı ödemelerinde tarih netleşti. Sosyal Güvenlik Kurumu, en düşük emekli aylığına yapılan artışın temmuz ödeme dönemine yansıtılmasından doğan farkların 7 Ağustos 2026 tarihinde hesaplara aktarılacağını açıkladı.

Yeni düzenlemeyle birlikte daha önce 20 bin lira olarak uygulanan en düşük emekli aylığı, 23 bin 552 liraya yükseltildi. Artışın temmuz ayından itibaren geçerli olması nedeniyle maaşını eski alt sınır üzerinden alan hak sahiplerine eksik kalan tutar ayrıca ödenecek.

SGK’nın resmî sosyal medya hesabından yapılan duyuruda, fark ödemelerinin emeklilerin aylıklarını aldıkları banka hesaplarına aktarılacağı bildirildi.

En yüksek fark 3 bin 552 lira olacak

Temmuz ayında hesabına 20 bin lira yatırılan ve tam hisse üzerinden en düşük aylık alan bir emekliye 3 bin 552 lira fark ödemesi yapılacak.

Ancak bütün hak sahiplerinin hesabına aynı miktar yatırılmayacak. Ödenecek tutar, temmuz ayında yapılan ödeme ile yeni alt sınır arasındaki fark üzerinden belirlenecek.

Örneğin temmuz ayında 22 bin lira alan bir emeklinin farkı 1.552 lira, 23 bin lira alan bir emeklinin farkı ise 552 lira olacak. Dul ve yetim aylığı alan hak sahiplerinin ödemelerinde dosya ve hisse oranları dikkate alınacağından yatırılacak tutar kişiden kişiye değişebilecek.

Düzenleme temmuz ayından itibaren geçerli

En düşük aylığın 23 bin 552 liraya yükseltilmesini öngören kanun değişikliği, 31 Temmuz 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemede, 5510 sayılı Kanun’un ek 19’uncu maddesinde bulunan 20 bin liralık tutar 23 bin 552 lira olarak değiştirildi.

Yasal sürecin normal temmuz maaş ödemelerinin ardından tamamlanması nedeniyle artış, ilk etapta aylıklara tam olarak yansıtılamadı. Aradaki eksik tutarın ayrı bir ödeme şeklinde yatırılmasına karar verildi.

Fark ödemesi ağırlıklı olarak aylığı yeni belirlenen taban tutarın altında kalan SSK ve Bağ-Kur emeklileriyle hak sahiplerini ilgilendiriyor.

Kök maaşlar 23 bin 552 liraya çıkmış olmayacak

Düzenlemede dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntılardan biri, artışın kök aylıklara doğrudan uygulanmaması.

Yeni karar, bütün emeklilerin kök maaşının 23 bin 552 liraya yükseltildiği anlamına gelmiyor. Hesaplanan kök aylığı ve ek ödemesi belirlenen alt sınırın altında kalan emeklilerin hesabına, aradaki bölüm Hazine desteğiyle tamamlanıyor.

Bu nedenle kök aylığı düşük kalan emekliler, sonraki zam dönemlerinde artış oranı uygulanmasına rağmen maaşları taban aylığın üzerine çıkıncaya kadar aynı ödeme seviyesinde kalabiliyor. TBMM görüşmelerinde de düzenlemenin yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı alanlara dosya bazında uygulanacağı belirtildi.

Ödemeler maaş alınan hesaptan çekilecek

Emeklilerin fark ödemesi için ayrıca başvuru yapmasına gerek bulunmuyor. Hak sahipleri, 7 Ağustos’tan itibaren maaşlarını aldıkları banka veya PTT hesaplarının hareketlerini kontrol edebilecek.

Ödemeler internet bankacılığı, mobil uygulama ve ATM üzerinden görüntülenebilecek. Hesabında beklediği tutarı göremeyen emekliler, e-Devlet’te bulunan 4A veya 4B emekli aylık bilgisi hizmetleri üzerinden ödeme kayıtlarını inceleyebilecek.

Böylece temmuz ayından kaynaklanan maaş farkları tek seferlik ödeme olarak hesaplara aktarılırken, 23 bin 552 liralık yeni alt sınır sonraki aylık ödeme dönemlerinde doğrudan uygulanacak.