ATM’lerde Sahte Dolar Vurgunu: 6 İlde Operasyon, 9 Gözaltı

Yayınlama: 08.06.2026 11:28

İSTANBUL – Bankacılık sistemini hedef alan organize bir dolandırıcılık şebekesi, güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonla çökertildi. Sahte 50 dolarlık banknotları ATM’lere yatırarak karşılığında Türk lirası çektikleri belirlenen 9 şüpheli, İstanbul merkezli 6 ilde gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarda yakalandı.

Soruşturma kapsamında şüphelilerin, ATM’lerin döviz kabul sistemlerini kullanarak sahte banknotları gerçek para gibi sisteme tanıttıkları ve ardından hesaplarına geçen tutarları Türk lirası olarak çekerek haksız kazanç elde ettikleri tespit edildi.

Bankalara 102 Bin 750 Dolarlık Zarar

Yürütülen incelemelerde, şebekenin bu yöntemle çeşitli bankalara toplam 102 bin 750 dolar zarar verdiği belirlendi. Mali Suçlarla Mücadele ekiplerinin yaptığı teknik ve fiziki takip sonucunda şüphelilerin para trafiği ve kullandıkları hesaplar mercek altına alındı.

Operasyon 6 İlde Düzenlendi

Soruşturma kapsamında İstanbul merkezli olarak;

📍 İstanbul
📍 Tekirdağ
📍 Kocaeli
📍 Sakarya
📍 Bursa
📍 Yalova

illerinde eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi.

Belirlenen adreslere yapılan baskınlarda 9 şüpheli gözaltına alınırken, çok sayıda dijital materyal, banka dokümanı ve incelemeye alınan çeşitli delillere el konuldu.

ATM Güvenlik Sistemleri Yeniden Gündemde

Olayın ardından bankaların döviz kabul eden ATM’lerindeki güvenlik sistemleri yeniden tartışma konusu oldu. Uzmanlar, sahte para tespit teknolojilerinin sürekli güncellenmesinin önemine dikkat çekerken, benzer yöntemlerle yapılan dolandırıcılık girişimlerine karşı finans sektörünün yeni önlemler geliştirmesi gerektiğini vurguluyor.

Şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürerken, soruşturmanın yeni gözaltılarla genişleyebileceği öğrenildi.