
ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye yönelik seyahat uyarılarını güncelledi. Yapılan açıklamada Türkiye genelindeki uyarı seviyesinde bir değişiklik olmadığı belirtilirken, Türkiye’nin güneydoğusu için uyarı seviyesi “Seyahat Etmeyin” (Seviye 4) düzeyine çıkarıldı.
ABD Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, Türkiye için mevcut seyahat uyarı seviyesinin Seviye 2 – “İlave İhtiyat Gösterin” olarak kalmaya devam ettiği bildirildi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Türkiye için uyarı düzeyi ya da risk göstergelerinde bir değişiklik olmamıştır. Ancak Güneydoğu Türkiye’de artan risk bulunan bölge, ABD temsilcilik faaliyetlerinde yapılan değişiklikleri yansıtacak şekilde Seyahat Uyarısı’nda güncellenmiştir.”
Güncelleme kapsamında Türkiye’nin güneydoğu bölgeleri için uyarı seviyesi Seviye 4 – “Seyahat Etmeyin” kategorisine yükseltildi. Bu seviye, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği en yüksek seyahat uyarısı olarak biliniyor.
ABD makamları, söz konusu kararın bölgede artan risk değerlendirmeleri doğrultusunda alındığını belirtti.
Açıklamada ayrıca 9 Mart 2026 tarihinde ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, Adana’daki ABD Konsolosluğu’nda görev yapan acil görevli olmayan ABD hükümeti çalışanları ve aile üyelerinin tedbir amacıyla bölgeden ayrılması talimatı verdiği ifade edildi.
ABD’nin Türkiye’nin güneydoğusuna yönelik seyahat uyarısını en üst seviyeye çıkarması ve Adana Konsolosluğu’nda görevli bazı personelin tahliye edilmesi, bölgedeki güvenlik değerlendirmelerine ilişkin uluslararası kamuoyunda dikkat çeken bir gelişme olarak yorumlandı.