
Burkina Faso Devlet Başkanı İbrahim Traoré, yaptığı açıklamada emperyalist politikalara sert sözlerle tepki gösterdi. Traoré, Afrika’nın doğal kaynakları üzerinden kurulan dış baskılara dikkat çekerek, bu dönemin artık sona erdiğini vurguladı.
Traoré açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Emperyalistler bize ait zenginlikleri kendilerine ait sanıyor. Afrika’ya neyin iyi olduğunu dayatabileceklerini düşünüyorlar. Kıtamız bu yüzden yeterince acı çekti. O dönem sona erdi. Kaynaklarımız bize ve halkımıza ait olacak.”
Afrika’da son yıllarda yükselen egemenlik ve ekonomik bağımsızlık söylemlerinin en net örneklerinden biri olarak değerlendirilen bu çıkış, bölgesel ve küresel düzeyde yankı uyandırdı. Traoré’nin mesajı, özellikle Batı Afrika’da artan dış müdahale tartışmalarıyla birlikte okundu.
Uzmanlar, Burkina Faso yönetiminin bu söylemlerle birlikte doğal kaynaklar, madenler ve enerji politikalarında daha millî ve bağımsız bir çizgi izlemeyi hedeflediğini belirtiyor.