EMTİA PİYASALARINDA SERT DALGALANMA

EMTİA PİYASALARINDA SERT DALGALANMA
Yayınlama: 01.02.2026 12:27

Emtia piyasalarında tamamlanan haftada fiyatlamalar, ABD iç siyasetindeki belirsizlikler, Fed’in para politikasına ilişkin mesajlar ve küresel jeopolitik risklerin etkisiyle sert dalgalanmalara sahne oldu. Özellikle ABD’de federal hükümetin yeniden kapanma ihtimali ve Donald Trump’ın Fed başkanlığı için şahin tutumuyla bilinen Kevin Warsh’ı aday göstereceğine yönelik beklentiler, emtia fiyatları üzerinde baskı yarattı.

Yatırımcıların odağında hafta boyunca Fed’in faiz kararı, Washington’dan gelen siyasi mesajlar ve küresel ekonomi verileri yer aldı. Rusya-Ukrayna barış sürecine ilişkin beklentiler ile Çin ve Avrupa’dan gelen zayıf ekonomik göstergeler de piyasalardaki yön arayışını belirledi.

FED FAİZİ SABİT TUTTU, BELİRSİZLİK SÜRDÜ

ABD Merkez Bankası Federal Reserve, politika faizini yüzde 4,25-4,50 aralığında sabit bıraktı. Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonun hâlen hedefin üzerinde seyrettiğini vurgulayarak faiz indirimi için net bir takvim vermedi. Toplantıda iki üyenin faiz indirimi yönünde oy kullanması dikkat çekerken, 2026 projeksiyonlarının daha temkinli bir gevşemeye işaret etmesi, faizlerin uzun süre yüksek kalabileceği beklentisini güçlendirdi.

WARSH ETKİSİ: DOLAR TOPARLANDI, EMTİA SATIŞ GÖRDÜ

Trump’ın, Fed başkanlığı için Warsh’ı gündeme getirmesi sonrası dolar endeksi dip seviyelerden toparlanma eğilimine girdi. Doların güçlenme sinyali vermesi, başta değerli metaller olmak üzere emtia piyasalarında satış baskısını artırdı. Analistler, Warsh’ın agresif faiz indirimlerinden kaçınan bir profil çizdiğini ve bu durumun küresel faiz beklentilerini yukarı çektiğini belirtiyor.

DEĞERLİ METALLERDE TARİHİ OYNAKLIK

Hafta başında güvenli liman talebiyle rekor seviyelere yükselen altın ve gümüş, haftanın sonuna doğru sert satışlarla geri çekildi.

  • Ons altın, haftada 5.598 dolarla rekor tazeledikten sonra satışlarla 4.841 dolardan kapanış yaptı.
  • Gümüş, 121 dolarla tarihi zirveyi gördükten sonra 30 Ocak’ta yüzde 30’a varan günlük düşüşle 82 dolar seviyesine kadar geriledi. Bu hareket, gümüş tarihinde en sert ikinci düşüş olarak kayıtlara geçti.

Hafta genelinde ons bazında platinde yüzde 21,6, gümüşte yüzde 17, paladyumda yüzde 15,5 ve altında yüzde 2 değer kaybı yaşandı.

BAZ METALLER VE PETROL CEPHESİ

Baz metallerde fiyatlar karışık seyretti. Bakır rekor seviyelerden kar satışlarıyla gerilerken, nikel Endonezya kaynaklı arz beklentileriyle dalgalandı. Çin’de imalat PMI verisinin 49,3 ile daralma bölgesinde kalması, sanayi metalleri talebine yönelik endişeleri artırdı.

Petrol fiyatları ise jeopolitik risklerin etkisiyle pozitif ayrıştı. ABD-İran gerilimi ve Orta Doğu’daki askeri hareketlilik, arz kesintisi endişelerini güçlendirdi. Brent petrol haftayı yüzde 6,6 yükselişle tamamlarken, ABD’de etkili olan sert soğuklar nedeniyle doğal gaz fiyatları bir haftada yaklaşık yüzde 70 arttı.

TARIM EMTİALARINDA KARIŞIK TABLO

Tarım emtialarında doların görece zayıf seyri ve ABD ihracat verileri etkili oldu. Buğday ve pirinçte sınırlı yükselişler görülürken, mısır ve soya fasulyesinde Güney Amerika kaynaklı yüksek rekolte beklentileri fiyatları baskıladı. Kahve, şeker ve pamukta ise düşüşler öne çıktı.

GENEL DEĞERLENDİRME

Analistler, emtia piyasalarında kısa vadede Fed politikası, ABD siyasi riskleri ve jeopolitik gelişmelerin belirleyici olmaya devam edeceğini vurguluyor. Yüksek oynaklığın sürdüğü piyasalarda yatırımcıların temkinli kalması gerektiği ifade ediliyor.