Çin’den Savaş Çağrısı: “Askeri Operasyonlar Derhal Durdurulmalı”

Çin’den Savaş Çağrısı: “Askeri Operasyonlar Derhal Durdurulmalı”
Yayınlama: 08.03.2026

Orta Doğu’da artan gerilim ve patlamalar dünya gündemindeki yerini korurken, Çin’den dikkat çeken bir açıklama geldi. Çin yönetimi, çatışmaların daha fazla yayılmaması için askeri operasyonların derhal durdurulması çağrısında bulundu.

“Güç Kullanımı Çözüm Değil”

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, yaptığı açıklamada İran’daki savaşı “hiç yaşanmaması gereken ve kimseye faydası olmayan bir savaş” olarak nitelendirdi. Wang, Orta Doğu tarihinin defalarca gösterdiği gibi askeri güç kullanımının çözüm getirmediğini söyledi.

Diplomasi Çağrısı

Tarafların bir an önce diplomasi masasına dönmesi gerektiğini vurgulayan Wang Yi şu ifadeleri kullandı:

“Ortadoğu tarihi dünyaya defalarca gösterdi ki güç kullanımı hiçbir çözüm sağlamaz. Silahlı çatışma yalnızca nefreti artırır ve yeni krizler doğurur.”

“Çatışma Yayılmamalı”

Çin, bölgedeki savaşın daha geniş bir alana yayılmasının önlenmesi gerektiğini belirterek şu çağrıyı yaptı:

“Durumun daha da kötüleşmesini ve çatışmanın yayılmasını engellemek için askeri operasyonların derhal durdurulması çağrısında bulunuyoruz.”

Çin’in açıklaması, Orta Doğu’daki savaşın küresel güçlerin de müdahil olabileceği daha büyük bir krize dönüşebileceği yönündeki endişelerin arttığı bir dönemde geldi.