“ABD’nin İran’a Venezuela’da Olduğu Gibi Müdahale Etmesine İzin Vermeyeceğiz”

“ABD’nin İran’a Venezuela’da Olduğu Gibi Müdahale Etmesine İzin Vermeyeceğiz”
Yayınlama: 03.01.2026
İran Dini Lideri Ali Hamaney:
“ABD’nin İran’a Venezuela’da Olduğu Gibi Müdahale Etmesine İzin Vermeyeceğiz”

İran Dini Lideri Ali Hamaney:
“ABD’nin İran’a Venezuela’da Olduğu Gibi Müdahale Etmesine İzin Vermeyeceğiz”

İran İslam Cumhuriyeti’nin Dini Lideri Ali Hamaney, ABD’ye yönelik sert mesajlar içeren açıklamalarda bulundu. Hamaney, Washington yönetiminin İran’a yönelik olası müdahale planlarına karşı net bir duruş sergileyerek, “ABD’nin İran’a, Venezuela’da olduğu gibi müdahale etmesine asla izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Başkent Tahran’da yaptığı konuşmada Hamaney, İran’ın bağımsızlığına ve egemenliğine vurgu yaptı. ABD’nin geçmişte bazı ülkelere yönelik izlediği siyasi ve ekonomik baskı politikalarını hatırlatan Hamaney, İran’ın bu tür senaryolara karşı hem siyasi hem de toplumsal olarak hazır olduğunu dile getirdi.

Hamaney açıklamasında, İran halkının dış baskılar karşısında geri adım atmayacağını belirterek, “İran milleti tehditlere boyun eğmez. Kendi kaderini dış güçlerin belirlemesine izin vermez” dedi. ABD’nin yaptırımlar ve siyasi baskılar yoluyla ülkeleri kontrol altına alma çabalarının başarısız olacağını savundu.

Açıklamalar, İran ile ABD arasında uzun süredir devam eden gerilimin yeniden tırmandığı bir dönemde geldi. Uzmanlar, Hamaney’in sözlerini hem iç kamuoyuna hem de uluslararası topluma verilen güçlü bir mesaj olarak değerlendiriyor. İran yönetimi, özellikle Orta Doğu ve Latin Amerika’daki gelişmeler üzerinden ABD’nin küresel müdahaleci politikalarına karşı duruşunu sık sık vurguluyor.

Hamaney’in bu çıkışı, Tahran–Washington hattındaki tansiyonun önümüzdeki süreçte de yüksek seyredeceğine işaret ediyor.