Wall Street Journal, ABD’li petrol sektörü yöneticilerinin, Hürmüz Boğazı’nın uzun süre kapalı kalması halinde yaşanacağını öngördükleri küresel yakıt krizinin artık ortaya çıktığı uyarısında bulunduğunu bildirdi.
Habere göre, küresel enerji piyasalarında petrol ve yakıt arzına yönelik baskı giderek artarken, ticari yakıt stokları hızla geriliyor. ABD ve diğer ülkelerin sahip olduğu stratejik rezervlerin de kritik seviyelere yaklaşması, piyasalardaki endişeleri artırıyor.
Petrol sektörü yöneticileri, Hürmüz Boğazı’ndan enerji sevkiyatının uzun süre aksamasının yalnızca ham petrol arzını değil, benzin, motorin ve diğer petrol ürünlerinin küresel tedarik zincirini de ciddi biçimde etkilediğine dikkat çekiyor.
Kriz derinleştikçe ülkelerin piyasaları desteklemek amacıyla stratejik petrol rezervlerine başvurması, bu stokların da azalmasına yol açıyor. Sektör temsilcilerine göre ticari stoklardaki düşüşle stratejik rezervlerin kullanımının aynı döneme denk gelmesi, küresel piyasaların olası yeni arz kesintilerine karşı hareket alanını daraltıyor.
Özellikle Hürmüz Boğazı’nın uzun süre normal şekilde kullanılamaması durumunda, enerji sevkiyatındaki aksamanın akaryakıt fiyatları, taşımacılık maliyetleri ve küresel enflasyon üzerinde yeni bir baskı oluşturabileceği değerlendiriliyor.
Petrol sektöründeki yöneticilerin açıklamaları, daha önce gelecekte yaşanabileceği öngörülen yakıt krizinin artık piyasalarda somut etkilerinin görülmeye başladığı yönündeki endişeleri güçlendiriyor.