Trabzon’da gözlük kullanmaktan kurtulmak amacıyla özel bir hastanede akıllı lens ameliyatı olan 56 yaşındaki Ali İhsan Aydın’ın yaşadığı süreç büyük bir sağlık tartışmasını beraberinde getirdi. Operasyonun ardından sol gözünde enfeksiyon geliştiği belirtilen Aydın, yapılan tedavilere rağmen görme yetisini kaybetti. Gözünün kurtarılamaması üzerine sol gözü cerrahi müdahaleyle alınan Aydın, yaşananlarda ihmal bulunduğunu ileri sürerek savcılığa suç duyurusunda bulundu. Hastane yönetimi ise enfeksiyonun hastanın ameliyat sonrası hijyen kurallarına yeterince uymamasından kaynaklandığını savundu.
Trabzon’un Ortahisar ilçesinde yaşayan ve iki çocuk babası olduğu belirtilen Ali İhsan Aydın, hem uzağı hem de yakını görmekte zorlandığı için uzun süredir gözlük kullanıyordu. Gözlükten kurtulmak isteyen Aydın, yaptığı araştırmaların ardından yaklaşık bir buçuk ay önce kent merkezindeki özel bir göz hastanesine başvurdu. Yapılan değerlendirmelerin ardından sol gözüne akıllı mercek takılması kararlaştırıldı ve Aydın ameliyata alındı.
Ancak Aydın’ın iddiasına göre operasyon sonrasında beklenen iyileşme gerçekleşmedi. Sol gözünde giderek artan şiddetli ağrı başladığını belirten Aydın’ın durumu kısa süre içerisinde ağırlaştı. Enfeksiyon geliştiğinin anlaşılması üzerine tedavi süreci başlatılırken, gözdeki tablonun kontrol altına alınamadığı öne sürüldü.
Sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine Aydın’ın Ankara’daki başka bir sağlık kuruluşuna sevk edildiği, burada yapılan müdahalelere rağmen sol gözünün kurtarılamadığı belirtildi. Doktorların değerlendirmesinin ardından Aydın’ın sol gözü operasyonla alındı.
Gözlükten kurtulma amacıyla başladığı tedavi sürecinin gözünü kaybetmesiyle sonuçlandığını belirten Aydın, yaşananlarda tıbbi ihmal bulunduğunu ileri sürdü. Avukatı aracılığıyla Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuran Aydın, operasyon öncesi ve sonrası uygulamaların, enfeksiyonun gelişim sürecinin ve müdahalelerin zamanında yapılıp yapılmadığının araştırılmasını istedi.
Olayın diğer tarafındaki özel hastane ise ihmal iddialarını kabul etmedi. Hastane yönetiminin, ameliyat sonrası enfeksiyon riskine karşı hastaya gerekli bilgilendirmelerin yapıldığını ve hijyen kurallarına uyulmasının öneminin anlatıldığını savunduğu belirtildi. Hastane, enfeksiyonun hastanın bakım ve hijyen koşullarına yeterince dikkat etmemesinden kaynaklanmış olabileceği görüşünü dile getirdi.
Yaşanan olayda tarafların birbirinden tamamen farklı açıklamalar yapması nedeniyle asıl belirleyici unsurun adli ve tıbbi incelemeler olması bekleniyor. Savcılık soruşturması kapsamında ameliyat kayıtlarının, hasta dosyasının, kullanılan merceğin, operasyon sonrası kontrol süreçlerinin ve enfeksiyon tespit edildikten sonra uygulanan tedavilerin incelenmesi gündeme gelebilir.
Bir hastanın ameliyat sonrası enfeksiyon geçirmesi tek başına tıbbi hata bulunduğu anlamına gelmediği gibi, enfeksiyonun yalnızca hastanın hijyen koşullarına bağlanması da yapılacak uzman incelemesi olmadan kesin bir sonuca ulaştırmıyor. Bu nedenle olayın tıbbi boyutunun bilirkişi ve uzman hekim değerlendirmeleriyle ortaya çıkarılması önem taşıyor.
Gözlükten kurtulmak amacıyla hastaneye başvuran Ali İhsan Aydın’ın sol gözünü kaybetmesiyle sonuçlanan süreç şimdi yargıya taşınmış durumda. Savcılık tarafından yürütülecek inceleme, hem hastanın ileri sürdüğü ihmal iddialarının hem de hastanenin hijyen savunmasının tıbbi kayıtlar ışığında değerlendirilmesini sağlayacak.
Aydın’ın yaşadığı ağır sağlık kaybı ise estetik veya yaşam konforunu artırmaya yönelik görülen operasyonlarda dahi risklerin, ameliyat sonrası kontrollerin ve enfeksiyon belirtilerinin ne kadar kritik olduğunu bir kez daha gündeme taşıdı.