Uzman Erbaş ve Erlere Kamuda Yeni İstihdam Kapısı: Düzenleme Meclis’e Sunuldu

Yayınlama: 05.06.2026 20:05

ANKARA – Uzman erbaş ve erlerin görev süreleri sonrasında kamu kurumlarında istihdam edilmesini kolaylaştıracak yeni düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu. AK Parti tarafından hazırlanan 17 maddelik yasa teklifi, sözleşmesini tamamlayan personelin kamuya geçişine yönelik önemli değişiklikler içeriyor.

Teklif kapsamında, görev süresini tamamlayan uzman erbaş ve erlerin kamu kurumlarında daha fazla istihdam edilmesi hedefleniyor. Düzenlemenin yasalaşması halinde, belirli şartları sağlayan personel zabıta memurluğu, bekçilik ve benzeri kamu görevlerinde değerlendirebilecek.

7 Yılını Tamamlayana Kamu İmkânı

Yasa teklifine göre, en az 7 yıllık sözleşme süresini tamamlayan uzman erbaş ve erler için kamu kurumlarında istihdam imkânı sağlanacak. Ayrıca kamu kadrolarında bu kapsamda değerlendirilecek personel için yüzde 10’luk kontenjan ayrılması öngörülüyor.

Düzenleme yalnızca mevcut personeli değil, şehit yakınlarını da kapsıyor. Teklifte yer alan maddeye göre, askerlik hizmetinden muaf tutulan şehit yakınları da belirlenen şartları taşımaları halinde uzman erbaşlık başvurusu yapabilecek.

AK Parti’den Açıklama

Yasa teklifine ilişkin değerlendirmede bulunan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, düzenlemenin uzman erbaş ve erlerin gelecek planlamalarına katkı sağlayacağını belirterek, “Sözleşmeli erbaş ve erlere kamuda istihdam sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Gözler Meclis Sürecinde

Teklifin önümüzdeki günlerde ilgili komisyonlarda görüşülmesi ve ardından Genel Kurul gündemine gelmesi bekleniyor. Düzenlemenin yasalaşması halinde binlerce uzman erbaş ve erin kamuya geçiş sürecinde yeni fırsatlar doğacak.