
ORTADOĞU – ABD-İsrail-İran hattında tırmanan savaş 19. gününde daha da şiddetlendi. Gece boyunca süren patlamalar bölgeyi sarsarken, karşılıklı saldırılar yeni bir boyuta ulaştı.
İran Devrim Muhafızları, Ali Laricani’nin öldürülmesine misilleme olarak “Gerçek Vaad 4” operasyonunu başlattıklarını açıkladı.
Açıklamaya göre, Tel Aviv’de 100’den fazla askeri ve güvenlik hedefi balistik füzelerle vuruldu.
İsrail ordusu ise saldırılara karşılık vererek İran’daki enerji tesislerini hedef aldı. Bölgedeki stratejik noktaların vurulması, gerilimi daha da tırmandırdı.
Çatışmaların bölgesel yayılımı hız kazandı. İran füzelerinin Riyad’da birçok noktaya isabet ettiği bildirildi.
Bu gelişme, savaşın artık Körfez ülkelerine de sıçradığı yorumlarına neden oldu.
İran Parlamentosu Başkanı Mohammad Bagher Ghalibaf, yaptığı açıklamada:
“Göze göz, dişe diş ilkesi geçerli ve yeni bir çatışma seviyesi başladı.”
ifadelerini kullandı.
İran Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri Komutanı Alireza Tangsiri ise dikkat çeken bir uyarıda bulundu:
“Amerika ile bağlantılı petrol tesisleri artık Amerikan üsleriyle aynı seviyede hedef kabul edilecek ve tam güçle ateş altına alınacak.”
Yetkililer, bu tesislerde çalışanların bölgeden uzak durması gerektiğini belirtti.
Uzmanlara göre yaşanan son gelişmeler, çatışmanın çok daha geniş bir bölgeye yayılma ihtimalini artırıyor. Körfez ülkelerinin de doğrudan hedef haline gelmesi, krizi küresel bir güvenlik sorununa dönüştürebilir.