
Kahramanmaraş’ta 6 Şubat depremlerinde 112 kişinin yaşamını yitirdiği Arıkan Sitesi davasında bilirkişi raporuna ilişkin yeni bir tartışma gündeme geldi. Onikişubat ilçesi Hayrullah Mahallesi’ndeki Arıkan Sitesi’nin A ve B bloklarının yıkılması sonucu 112 kişi hayatını kaybetmiş, 5 kişi yaralanmıştı.
Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından müteahhit, statik proje müellifi, fenni mesul ve belediye görevlilerinin de aralarında bulunduğu toplam 19 sanık hakkında “bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçundan dava açılmış, dosyalar birleştirilmişti.
Soruşturma aşamasında Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden alınan ilk bilirkişi raporunda, kaba inşaat sürecinde görev yapanların “asli kusurlu”, belediye görevlilerinin ise “tali kusurlu” olduğu belirtilmişti. Kahramanmaraş 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 6 Şubat 2025’te görülen üçüncü duruşmada dosyanın mahkemece re’sen seçilecek yeni bir bilirkişi heyetine gönderilmesine karar verildi.
Yaklaşık 9 ay sonra hazırlanan ikinci bilirkişi raporu 12 Kasım’da dosyaya girdi. Raporda, AFAD’ın 2020 yılında yayımladığı Kahramanmaraş İl Afet Risk Azaltma Planı’nda söz konusu bölgenin riskli olarak gösterildiği hatırlatılarak, kamu kurum ve kuruluşlarının il müdürlükleri ile yerel yönetimlerin yöneticilerinin görev ve sorumlulukları kapsamında “sorumlu” oldukları ifade edildi. Ancak raporda, aralarında sanık mimar Hacı Mehmet Güner’in de bulunduğu tüm sanıklar yönünden illiyet bağının koptuğu değerlendirmesi yer aldı.
Bu raporun ardından müşteki avukatı, heyette yer alan Jeoloji ve Geoteknik Yüksek Mühendisi Sabriye Merve Dede’nin, sanık Hacı Mehmet Güner ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’nde görev yaptığı dönemde birlikte çalıştığını belirterek bilirkişinin tarafsızlığına itiraz etti. Dilekçede, bilirkişinin re’sen dosyadan çekilmesi gerekirken rapor hazırladığı, bu durumun tarafsızlık konusunda ciddi şüphe doğurduğu ifade edildi.
Mahkeme, söz konusu çalışma ilişkisinin bilirkişinin tarafsızlığı konusunda tereddüt oluşturabileceğini değerlendirerek Sabriye Merve Dede’nin dosyadan çekilmesine ve yerine yeni bir bilirkişi görevlendirilmesine karar verdi. Dede 17 Aralık’ta dosyadan azlini talep etti. 23 Aralık’ta yerine Jeoloji Mühendisi Halil İbrahim Kırmızı atandı ve heyet kısa süre içinde ek rapor sundu.
Ek raporda, önceki “kök bilirkişi raporu” sonuçlarının geçerliliğini koruduğu belirtildi. Dava dosyasında yeni bir teknik veri veya belge bulunmadığı, sanıklar yönünden yapının yıkımı ile teknik ve imar mevzuatı bağlamında illiyet bağının kurulmasına elverişli, somut ve denetlenebilir bir veri setinin mevcut olmadığı ifade edildi. Nihai değerlendirmenin mahkemeye ait olduğu vurgulandı.
Depremde iki çocuğunu ve ablasını kaybeden Arzu Yurdal Atılgan ise 6 Şubat anmasında yaptığı konuşmada, adaletin yerini bulmasının tek teselli olacağını belirterek, “Biz hâlâ yasımızı tutamıyoruz. Mahkeme kapılarında, kabristanlarda bekliyoruz. Evlatlarımıza ‘adalet yerini buldu’ demek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Dava süreci devam ederken, bilirkişi raporları ve tarafsızlık tartışmaları yargılamanın seyrini etkilemeye devam ediyor.