İzBB’den zeytin üreticisine kasa desteği

İzmir Büyükşehir Belediyesi, zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin yükünü azaltmak ve kaliteyi artırmak için Bakırçay Havzası’nda zeytin kasası dağıttı. 80 ton kapasiteli 200 zeytin kasası üreticiye verilerek, zeytinde asit kayması ve kalite kaybının önüne geçilmesine katkı sağlandı.

İzBB’den zeytin üreticisine kasa desteği
Yayınlama: 18.11.2024

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de giderek ağırlaşan yaşam koşullarına karşı üreticiye destek olmaya devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi, Ege çiftçisinin göz bebeği zeytinlerde kalite kaybını önleyebilmek için zeytin kasası dağıttı. Bakırçay Havzası’ndaki üreticilerin talepleri üzerine harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, çuvallarda bekletildiği için asit oranı artarak kalite kaybı yaşanan zeytinlerin kolay ve sağlıklı bir şekilde taşınması için üreticilere kasa dağıttı. Ekipler, toplam 80 ton kapasiteye sahip her biri 400 kilogramlık toplam 200 kasayı Tariş’in Bergama Zeytindağ’da bulunan tesislerinde üreticilerle buluşturdu.

BAKIRÇAY ZEYTİNİNİN KALİTESİ ÜST SEVİYEYE ÇIKACAK

Çalışmalar hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ziya Çavdar, “Başkanımız Dr. Cemil Tugay’ın talimatıyla kırsaldaki çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bakırçay Havzası’nın çok ciddi bir zeytin potansiyeli var. Bu bölgenin zeytinyağı çok kıymetli. Çuvallar içinde toplanan zeytin zaman içerisinde kızışmaya başlıyor. Asit oranında ve kalitesinde çok ciddi bozulmalar oluyor. Bu kasalarla kalite daha üst seviyeye çıkacak. Başkanımızın talimatları doğrultusunda Bergama Belediyesi ve Kınık Belediyesi’nde toplantılarımız olacak. Bakırçay Havzası ve diğer havzalarımızda kırsala olan desteğimiz devam edecek” şeklinde konuştu.

“ÇİFTÇİNİN İHTİYAÇ DUYUP TEMİN EDEMEDİĞİ NOKTALARDA YANLARINDA OLACAĞIZ”

“ASİT KAYMASININ ÖNÜNE GEÇMİŞ OLACAĞIZ”

“ÜRETİCİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Zeytindağ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yıldırım ise “Biz kooperatif olarak, Aliağa, Dikili, Bergama, Kınık ilçelerini kapsayan geniş bir alandaki tek kooperatifiz. Geniş bir alana hizmet ettiğimiz için kendi kendimize yetemiyoruz. Kurum yardımlaşması altında belediyelerimizle görüşüyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ulaşarak fabrikalarda kullanılan 400 kiloluk zeytin kasalarından talep ettik. Talebimiz uygun görüldü. Bugün sağ olsunlar bize bu kasaları getirdiler. Üretici kasa olmadığı zaman zeytini çuvalda getiriyor. Çuvalda gelen zeytin yoğunluk çok olduğu zaman burada bekliyor. İki, üç günlük sürede çuvalda bekleyen zeytin eziliyor, bozuluyor, kalitesi düşüyor. Kalitenin düşmemesi için kasa kullanılması gerekiyor. Hatta biz kasaları üreticilerin traktörlerine koyup zeytin bahçelerine gönderip oradan toplayıp buraya getiriyoruz. Bizim için çok önemli. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak:https://www.cumhuriyet.com.tr/tarim/izbbden-zeytin-ureticisine-kasa-destegi-2269929