649 milyon lira borcu olan AKP’li belediyeden milyonluk araç ihalesi!

649 milyon  lira borcu olan Şanlıurfa’nın AKP’li Eyyübiye Belediyesi haziran ayında belediye hizmetlerinde 3 yıllığına kullanılmak üzere 98 araç kiralama hizmet alım işi ihalesi gerçekleştirdi. İhaleye 7 firma dosya verdi ancak  6 firma ihaleye giremedi. İhaleyi 125 milyon 347 bin TL bedelle Giray Turizm Petrol Pazarlama ve Ticaret Limited Şirketi aldı.

649 milyon lira borcu olan AKP’li belediyeden milyonluk araç ihalesi!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 11.08.2024

Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’ne belediyelerin araç kiralamalarının yasak olmasına rağmen AKP’li belediyeler milyonluk ihalelerle genelgeyi yok saymaya devam ediyor. 649 milyon 78 bin TL borcu olan Şanlıurfa’nın AKP’li Eyyübiye Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından 14 Haziran’da belediye hizmetlerinde kullanılmak üzere 98 adet araç kiralama hizmet alım ihalesi yaptı.

Yaklaşık maliyeti 131 milyon 925 bin TL olan ihaleye 7 firmadan  6’sı giremedi. İhaleye tek başına giren Giray Turizm Petrol Ürünleri ve Pazarlama ve Ticaret Limited Şirketi 125 milyon 347 bin 500 TL’ye ihaleyi aldı.  Belediye ile ihaleyi kazanan firma arasında 1 Temmuz’da sözleşme imzalanırken sözleşmenin süresi ise 1 Temmuz 2024 ile 1 Temmuz 2027 olarak belirlendi.

“6 FİRMA İHALEYE GİREMEDİ”

Araç kiralama ihalesinin açık ihale olmasına rağmen tek bir firmanın girdiği ve rekabet ortamının sağlanmadığını söyleyen Eyyübiye Belediyesi YRP Meclis Üyesi Bilal Tekatlı, “Eyyübiye Belediyesi Haziran ayında 98 tane araç kiralama ihalesi yapmış 125 milyon TL’ye ihale edilmiş bu ihale açık ihale olmasına rağmen 7 firmanın ihaleye girmesine rağmen 6 firmanın teklifi reddedilmiş ve Giray Turizm Petrol Ürünleri Pazarlama ve Ticaret şirketine ihale verilmiş. Bu araçların nerelerde kullanılacağına dair mecliste sormamıza rağmen bize sözümüzü kesildi herhangi bir cevap verilmedi. AKP’li meclis üyelerinin bile bu ihaleden haberi yoku onlarda bizden öğrendi. Bu ihale açık ihale olmasına rağmen yöntemi kesinlikle ısmarlama bir ihaledir. Çünkü 7 firmanın 6 tanesini ihaleye sokmuyorsun tek bir firma kaldığı zaman  bu ihale 21B’ye dönmüş olur. Kamu İhale Kanunun 5’inci maddesine göre ihalede yeteri kadar rekabet ortamı sağlanmadığı taktirde ihalenin iptali gerekir” diye konuştu.

“BU İHALE ISMARLAMA İHALEDİR”

Tasarruf Tedbirleri Genelgesine göre zorunlu haller dışında kamuda araç kiralama ve satın alma işlemlerinin yasaklandığını hatırlatan Tekatlı şu ifadeleri kullandı: 

-Burada bir rekabet ortamı oluşmamasına rağmen ihale iptal edilmedi ve bu şirket ihaleyi aldı. Bu ihalede fazla katılım sağlansaydı ihale teklifleri daha düşük olur ve bu da belediyenin yararına olurdu. Kamunun parasını birilerinin cebine atmamış olursun ama sen 7 firmadan 6’sının teklifini geçersiz sayıp ihaleye sokmuyorsun kalan tek firmaya da ısmarlama ihale vermiş oluyorsun bunun açıklaması budur. 

-Bu ihale Cumhurbaşkanlığının tasarruf tedbirleri kapsamında belediyelere araç kiralamaları yasaklanmıştı. Bu kiralamalarla ilgili bakanlıktan izin alınıp alınmadığını, kiralanan araçların bilgilerini açıklanmasını istedik. Son meclis oturumunda belediye başkanı 98 olan aracın 88’e indirdiklerini ihaleden 10 milyon lira da düşürdüklerini söyledi. Ancak bununla ilgili de herhangi bir belge paylaşılmadı.

Kaynak:https://www.sozcu.com.tr/649-milyon-lira-borcu-olan-akp-li-belediyeden-milyonluk-arac-ihalesi-p73582

REKLAM ALANI