İsveç’in NATO üyeliği TBMM’de kabul edildi

TBMM, İsveç’in NATO üyeliğini onayladı. Böylece İsveç’in üyeliği için onay vermeyen NATO üyesi olarak sadece Macaristan kaldı.

İsveç’in NATO üyeliği TBMM’de kabul edildi
REKLAM ALANI
Yayınlama: 24.01.2024

İsveç’in NATO’ya katılımı protokolü TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada kabul edilirken bundan sonraki süreçte Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzası ve Resmî Gazete aşamaları beklenecek.

Başta İsveç ve ABD olmak üzere İttifak ülkelerinin aylardır beklediği onay TBMM Genel Kurulu’nun bugünkü oturumunda geldi. Böylelikle İsveç’in üyeliği için onay vermeyen NATO üyesi olarak sadece Macaristan kaldı.

İsveç’in NATO’ya üyeliğine ilişkin protokol, Meclis Dışişleri Komisyonu’nun gündemine ilk olarak 16 Kasım’da gelmişti. Protokol Dışişleri Komisyonu’nda 26 Aralık’ta kabul edilmişti.

Süreçte şimdi gözler bir taraftan Erdoğan’ın onayına ve Resmî Gazete’ye çevrilirken, diğer yandan Türkiye’nin çok istediği F-16 uçaklarının modernizasyonu ile ilgili sürecin nasıl işleyeceğinde.

Erdoğan 14 Aralık’ta ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Biden’ın kendisine İsveç’in NATO üyeliğinin TBMM’de kabul edilmesi halinde Türkiye’nin istediği F-16’ları Kongre’den geçireceğini söylediğini belirtmişti.

Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolü Meclis’te 23 Mart 2023’te onaylanırken, Erdoğan tarafından imzalanmasının ardından Resmî Gazete’de 1 Nisan 2023’te yayımlanmıştı.

Devamı geliyor….

Kaynak:https://www.dw.com/tr/i%CC%87sve%C3%A7in-nato-%C3%BCyeli%C4%9Fi-tbmmde-kabul-edildi/a-68066040

REKLAM ALANI