Türk astronotu taşıyan uzay aracı istasyona kenetlendi

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu Dragon uzay aracı, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) başarıyla kenetlendi. Gezeravcı iki hafta boyunca ISS’te çeşitli deneyler gerçekleştirecek.

Türk astronotu taşıyan uzay aracı istasyona kenetlendi
REKLAM ALANI
Yayınlama: 20.01.2024

Türkiye’nin uzay yolcuğu yapan ilk astronotu Alper Gezeravcı’yı taşıyan Dragon kapsülü, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) başarıyla kenetlendi.

Elon Musk’ın SpaceX şirketine ait Dragon kapsülünün ISS’e ulaşmasını sağlayan Falcon 9 roketi, 18 Ocak Perşembe günü ABD saatiyle 16.49’da NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden başarıyla fırlatılmıştı.

Axiom Mission 3 (Ax-3) misyonu adı verilen uzay uçuşunda yer alan Gezeravcı ve beraberindeki üç astronotu taşıyan kapsül, yaklaşık 37 saatlik yolculuğun ardından Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaştı. Ax-3 misyonunda yer alan diğer astronotlar ise İtalyan Walter Villadei, İsveçli Marcus Wandt ile ABD ve İspanya vatandaşı López-Alegría.

Dragon ISS’ye kenetlendiğinde her iki uzay aracı da Güney Pasifik’in yaklaşık 400 kilometre uzaklıkta bulunuyordu.

ISS’le birlikte Dünya’nın yörüngesinde saatte yaklaşık 28 bin kilometre hızla dönmeye başlayan Dragon’da bulunan Gezeravcı dâhil dört astronotu karşılayan uzay istasyonu ekibinde şu an yedi kişi görev yapıyor. Söz konusu ISS ekibinde, NASA’dan iki ABD’li astronot, Japonya ve Danimarka’dan birer astronot ve üç Rus kozmonot bulunuyor.


Falcon 9 roketi, Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılmıştı.Fotoğraf: Paul Hennessy/Anadolu/picture alliance

İki hafta kalacak

Eski bir Türk Hava Kuvvetleri ve Türk Hava Yolları (THY) pilotu olan elektronik mühendisi Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün boyunca 13 farklı bilimsel deney üzerinde çalışacak. Gezeravcı, mikro yer çekimi, uzay ortamında insan sağlığı, Tuz Gölü bitkisinin uzay ortamında araştırılması ve katı-akışkan karışımların yerçekimsiz ortamda araştırılması gibi konulardaki bilimsel projelerle ilgili deneyler yapacak.


Ax-3 misyonuna katılan astronotlar Alper Gezeravcı, López-Alegría, Walter Villadei ve Marcus Wandt.Fotoğraf: Axiom/TT/IMAGO

Falcon 9 roketinin fırlatılmasının ardından Dragon aracından Dünya’ya seslenen Gezeravcı’nın uzaydaki ilk sözleri, “Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu için ilk Türk’ün uzaya adım attığı şu anda Yüce Ata’mızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum: Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dahiyane sözü; İstikbal göklerdedir” şeklindeydi.


Uluslararası Uzay İstasyonu, bir günde Dünya etrafında yaklaşık 16 kez dönüyor.Fotoğraf: NASA/UPI Photo/Newscom/picture alliance

Ax-3 misyonu, Houston merkezli Axiom Space şirketinin organize ettiği üçüncü uzay yolculuğu oldu. Astronotları yabancı devletlerin ve özel girişimcilerin sponsorluğunda uzaya çıkaran şirket, müşterilerinden her bir astronot için en az 55 milyon dolar ücret alıyor. Şirket bu misyonda Spacex’in Dragon uzay aracı, Falcon 9 roketi ve diğer teknik imkânlarından faydalandı. SpaceX ve Axiom Space benzer işbirliklerine önceki iki misyonda da gitmişti.

DW,rtr/CÖ,EC

DW Türkçe’ye VPN ile nasıl sansürsüz erişebilirim?

Kaynak:https://www.dw.com/tr/t%C3%BCrk-astronotu-ta%C5%9F%C4%B1yan-uzay-arac%C4%B1-istasyona-kenetlendi/a-68041551

REKLAM ALANI