Hamas’ın Türkiye ile ilgili gizli planı ortaya çıktı

7 Ekim’den beri Filistin’de sivillere orantısız güç kullanan İsrail ordusunun Gazze’de ele geçirdiği Hamas’ın gizli yazışmalarında Türkiye ile ilgili planlar da ortaya çıktı.

Hamas’ın Türkiye ile ilgili gizli planı ortaya çıktı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 09.01.2024

7 Ekim’de Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları’nın saldırısı sonrasında başlayan İsrail-Hamas savaşı devam ederken dikkat çekici bir gelişme yaşandı…

Gazze’de operasyon düzenleyen İsrail ordusu, Hamas’ın gizli belge ve yazışmalarını buldu. İngiliz Sunday Times gazetesinin özel haberinde, Hamas’ın 2022’de Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkileri bozmak için bir sabotaj hazırlığı içerisinde olduğu ortaya çıktı.

Belgelerde, İsrail ile Türkiye arasındaki yakınlaşmayı bozmak için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğraflarının yakılacağı bir eylem gösterisi düzenlenmesinin gündeme geldiği belirtildi.

Hamas’ın siyasi lideri Yahya Sinvar’ın 2022 ve geçen yıl Gazze’de yaptığı toplantıların kayıtlarında dikkat çekici detaylar öne çıktı.

“TÜRK HÜKÜMETİNİ PROTESTO YÜRÜYÜŞÜ”

Hamas’ın 7 Ekim’den önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İsrail arasında giderek artan bir yakınlaşmadan rahatsızlık duyduğu belirtilirken, Erdoğan’ın Mart 2022’de İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşmesinden önce yardımcılarından biri tarafından Sinvar için hazırlanan bir brifingde “Türkiye’nin bir süredir kendi çıkarları için düşmanla yakınlaşmaya çalıştığı” belirtiliyor. Belgede ayrıca, “Türkiye kendi politikalarına düşman bir Filistin ortamına sahip olmak istemiyor ve düşmanla ilişkilerini normalleştirmenin bedelini ödemek istemiyor” denildi.

Belgelerin İsrail ordusu tarafından bir bilgisayardaki dokümanlardan çıkarıldığı da belirtildi. İsrail ordusu, Hamas’ın merkezine bir operasyon düzenlemiş ve çok sayıda belgeyi de ele geçirdiğini duyurmuştu.

Brifing belgesinde Sinvar’ın yardımcısı, Türk hükümetini “kitlesel [protesto] yürüyüşleri ve Türkiye Cumhurbaşkanı’nın resimlerinin yakılması” ile tehdit etmenin yanı sıra Türk basınında reklam alanı satın almayı ve Türkiye’deki seçimlere müdahil olmayı öneriyor. Ancak yardımcısı “hareket içindeki bazı üst düzey kişilerin” Türkiye’yi desteklemeye devam ettiğini ve bu tür adımlara karşı çıktığını söylüyor. Yardımcı, Hamas liderliğinin kendilerine karşı cephe almamaları karşılığında Türklerden eğitim ve sağlık fonları için 20 milyon dolar talep etmelerini öneriyor.

ERDOĞAN-NETANYAHU GÖRÜŞMESİNDEN SONRA TOPLANMIŞLAR

İsrail ordusu, Sinvar’ın Han Yunus’taki ofisinde bulunan bir kasada, Erdoğan’ın 7 Ekim saldırısından 17 gün önce Eylül ayında BM Genel Kurulu’nda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmeden kısa bir süre önce gerçekleşen Hamas siyasi bürosunun bir toplantısının özetini buldu. Bu görüşme iki liderin ilk yüz yüze görüşmesiydi ve iki ülke arasındaki ilişkiler açısından bir dönüm noktası olarak kabul ediliyordu.

Belgeye göre Hamas görüşmesinde ele alınan konular arasında “Türk liderliğine Netanyahu’yu şimdi kabul etmenin ciddiyeti ve hassasiyeti konusunda tavsiyede bulunmanın önemi” de vardı.

Kaynak:https://www.sozcu.com.tr/hamas-in-turkiye-ile-ilgili-gizli-plani-ortaya-cikti-p14159

REKLAM ALANI