Erasmus paralarını aracılar götürmüş

Dışişleri Bakanlığı, öğrenci ve öğretmenler için harcanması şartıyla AB’nin yolladığı Erasmus projesi paralarının yüksek kâr gayesiyle, okullarla menfaat ilişkisi kuran aracı kurumlardaki üçüncü şahıslara gittiğini saptadı. Erasmus projelerinde aracı kullanılması yasaklandı.

Erasmus paralarını aracılar götürmüş
REKLAM ALANI
Yayınlama: 16.12.2023

AB’nin öğrenci değişim programı Erasmus kapsamında gönderdiği paralara Tekirdağ’da okul idaresinin çöktüğü, Letonya’da aç açıkta kalan Türk öğrencilerin karnını, Ukraynalı öğrencilerin doyurduğu haberi SÖZCÜ Gazetesi’nde yayımlanmıştı.

Tekirdağ Cumhuriyet Savcılığı soruşturması sürerken, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansı da harekete geçti. Ulusal Ajans Başkanı İlker Astarcı, “Erasmus Projelerinin Usulüne Uygun Yürütülmesi” konulu yazıyla MEB’i uyardı. Astarcı’nın tespitleri, Erasmus Skandalı’nın boyutlarını da ortaya çıkardı.

“AYKIRILIKLAR GÖRÜLDÜ”

Başkan Astarcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Erasmus projesiyle her yıl 45 milyon Euro (1.350 milyon TL) tahsis edilip, on binlerce öğrenci ve öğretmenin yurt dışında eğitime katılması sağlanıyor. Projelere tahsil edilen hibe tutarları, öğrenci ve öğretmenlerin, yurt dışında kaliteli eğitim alması, en iyi koşullarda seyahat etmesi, konaklama ve yeme içme hizmetlerine imkan verecek düzeyde olmasına rağmen, uygulamada hizmetlerin usule aykırı, yetersiz ve düşük kalitede sunulduğu görüldü. Bu durum, proje sahibi okulların, proje yönetimi ve tahsil edilen hibeleri yüksek kâr gayesi ile hareket eden firmalara devretmesinden kaynaklanıyor. Öğretmen ve öğrenciler için harcanması gereken hibe tutarlarının önemli bir kısmı, organizasyon-danışmanlık firmalarının kârına dönüştü. Proje hibe ve yönetiminin danışmanlık firmalarına bırakılması, okullarda görev yapan personelin bu firmalarla menfaat ilişkisi içinde oldukları intiba uyandırdı.”

“PARALAR GERİ ALINIR”

“Bu tedbirlere uyulmaması neticesinde okullar, öğretmenler ve öğrencilerimiz hibelerden azami fayda elde edecek. Aksi durumda, projeler usulüne uygun gerçekleşmemiş sayılıp, hibenin tamamı veya bir kısmı geri alınacak. Proje hibe yönetiminin, kâr amacı güden üçüncü şahıslara teslim edilmesi, öğrenci ve öğretmenlerimizin AB hibelerinin amacına uygun kullanmalarını engelliyor.”

SÖZCÜ YAZMIŞTI

Letonya’ya giden 21 Türk öğrenci için AB’den alınan 122 bin 577 Euro (3.8 milyon TL) usulüne uygun ödenmeyince, öğrenciler yurt dışında parasız pulsuz kalmıştı. Tekirdağ Cumhuriyet Savcılığı ve Türkiye Ulusal Ajans’ın açtığı soruşturmalar sürüyor.

ERASMUS ÜLTİMATOMU

MEB’i resmi yazıyla uyaran Ulusal Ajans’ın yayınladığı 6 maddelik bildirge şöyle:

* Projeyi okul hazırlayacak. Danışman şirket kullanılmayacak.
* Türkiye Ulusal Ajansı ve MEB projelere yardımcı olacak.
* Ev sahibi ülkeler ile irtibat kurulmadan yurt dışına çıkılamayacak.
* Yurt dışına gidecek öğrenciler, iletişim kuracak kadar dil öğrenecek.
* Öğrencilerin yurt dışında eğitim yerinden ayrılmaması için tedbir alınacak.
* Öğrenci ve öğretmenler, uçak biletini hibe parasıyla kendisi alacak.

ÜÇÜNCÜ ŞAHISLAR KARIŞMASIN

MEB Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Tuba Korkmaz, Erasmus proje hibelerinin usulsüz ve düşük kalitede kullanımının engellenmesi için projeleri üçüncü şahıslar yerine okulların yapması kararını tüm teşkilatına bildirdi.

Kaynak:https://www.sozcu.com.tr/erasmus-paralarini-aracilar-goturmus-p8954

REKLAM ALANI