“İyimserlik, anlamlı bir hayat yaşamak isteyenler için son derece önemlidir; olumlu bir geleceğe karşı inançlı olmanızı, hayatınızı daha önemli şeylere yönlendirmenizi sağlar.” Martin Seligman
İnsan; kendi mutsuzluğunun sebebi olarak başkalarını suçladığında veya yaptığı hiçbir şeyin bir fark yaratmayacağı inancına kapıldığında, kendisini ‘’kurban ‘’ olarak tanımlar.
Kurban rolüne sahip insanlar, sürekli şikâyet eden, en çok acıyı onlar yaşamış gibi hisseden, dünyanın en şansız insanı olduklarını gibi düşünen, sürekli haksızlığa uğradıklarından bahseden insanlardır. Kurban rolüne sahip insanlar, sanki hayat onlara sürekli karşıymış gibi düşünerek mutsuzluğa sahip olurlar.
Bu tip insanlar, durumu düzeltmeye yardımcı olmak için yapabilecekleri şeyler olsa da mutsuzluk korkularından dolayı hayatlarını kendilerini mutsuz etmek üzerine inşa ederler. Her şey kontrolleri dışındaymış gibi hissederler ve yaşadıkları olumsuz duygular ile ilgili herhangi bir sorumluluk almazlar. Yaşadığı olumsuz duygular ve olaylar için bir başkasını suçlamak onlar için her zaman daha kolaydır.
Kurban zihniyeti üç temel inanca dayanır:
Kurban zihniyetinin kökleri zannedildiği gibi aileye dayanmaz. Travma, sıkıntı ve acıya dayanır. Kurban rolüne sahip insanlar, yaşadıkları travma, sıkıntı ve acı durumunda çaresiz olduklarını ve gelecekte yapacakları hiçbir şeyin bir fark yaratmayacağını öğrenmiş olabilirler ki bu öğrenilmiş çaresizliktir. Bu öğrenilmiş çaresizlik sonucunda da kişiler, kendilerini savunmasız hissederler ve karşılığında, suçu diğer insanlara yükleyerek sorumluluk almamayı seçerler.
Alışkanlık olarak kurban rolü oynayan kişilerin bu şekilde davranmasının birçok sebebi vardır. Bunlardan bazıları;
Bu davranışlar kurban rolünü benimsemiş kişilerin kendilerini, olumsuz olaylar karşısında duygu ve davranışlarını yönetme konusunda savunmasız hissettirir.
Kurban Zihniyetinin Belirtileri Nelerdir?
KURBAN ZİHNİYETİ İLE NASIL BAŞA ÇIKILIR?
Travmatik birçok olaydan sonra mağdur olarak hissetmeniz anlaşılabilir olsa da gerçek şu ki, herhangi bir kötü durumda her zaman birden fazla faktör vardır. Geçmişte başınıza gelen olayları kontrol edememiş olsanız bile, ileride başınıza gelecekler üzerinde bir dereceye kadar kontrolünüzün olması muhtemeldir.
Başınıza gelenler hakkında kötü hissetmek konusunda haklısınız ancak kendinize acımaya bir son vermeniz gerekir. Aksi takdirde, mağdur olma ve güçsüz olma duygularınız hayatınızın geri kalanında da sizi takip edecektir.
Kurban rolünün en yaygın belirtilerinden biri, sürekli kendini sabote etme ve olumsuz düşünmedir. İyi haber şu ki, bu kalıtsal bir özellik değildir sadece bu şekilde davranmayı öğrendiniz:
Son söz: Gerçek şu ki, hayat size meydan okumaktan asla vazgeçmeyecektir ve sizler yaptığınız hiçbir şeyin bir fark yaratmadığını düşünüyorsanız, hayatınızın geri kalanında yokuş yukarı bir savaşa tırmanacaksınız demektir.
Kaynak:https://www.doktorsitesi.com/blog/makale/kurban-rolu