ERCİYES ÜNİVERSİTESİ’NDE SAYIŞTAY’DAN DİKKAT ÇEKEN TESPİTLER!

Yayınlama: 24.09.2026 08:52

Milyonlarca liralık muhasebe kayıtlarından kiralama işlemlerine, dekanlıklardan kooperatif yapılanmasına kadar dikkat çeken tespitler

Erciyes Üniversitesi’nin 2025 yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu yayımlandı. Raporda üniversitenin mali kayıtları, taşınmazları, ihale ve kiralama işlemleri, idari yapılanması, yabancı öğrenci kabulü ve Teknoloji Transfer Ofisi başta olmak üzere çok sayıda alanda tespitlere yer verildi. Sayıştay’ın resmi rapor sisteminde de Erciyes Üniversitesi 2025 yılı denetim raporları arasında yer alıyor.

Raporda “Denetim Görüşünün Dayanağı” kapsamında 4, “Diğer Bulgular” kapsamında ise 11 olmak üzere toplam 15 bulgu sıralandı.

Öne çıkan tespitler şöyle:


1- 1 MİLYAR 29 MİLYON LİRALIK YATIRIM KAYDI DİKKAT ÇEKTİ

Sayıştay, tamamlandığı ve geçici kabulü yapıldığı halde bazı yatırımların ilgili maddi duran varlık hesaplarına aktarılmadığını belirledi.

Rapora göre 258 “Yapılmakta Olan Yatırımlar” hesabında 1 milyar 604 milyon 614 bin 870,76 TL tutarında yatırım harcaması bulunurken, bunun 1 milyar 29 milyon 282 bin 130 TL’lik kısmının geçici kabulü yapılmasına rağmen ilgili varlık hesabına aktarılmadığı tespit edildi.

Üniversite 2026 yılında bazı düzeltmeler yaptı ancak Sayıştay, 2025 bilançosunda söz konusu tutarın fazlalık olarak kaldığını belirtti.


2- KREDİ KARTI TAHSİLATLARI İÇİN MUHASEBE HESABI KULLANILMADI

Talas Konukevi, Kızılay Konukevi ve havuz kullanım ücretlerinde kredi kartıyla yapılan tahsilatların, mevzuatta öngörülen 109 Banka Kredi Kartlarından Alacaklar Hesabı üzerinden izlenmediği tespit edildi.

31 Aralık 2025 itibarıyla banka ekstrelerinde;

  • Havuz: 3 milyon 46 bin 774,88 TL
  • Kızılay Konukevi: 4 milyon 270 bin 80 TL
  • Talas Konukevi: 2 milyon 851 bin 385,50 TL

kredi kartı tahsilatı bulunduğu raporda yer aldı.

Sayıştay, bu yöntemin tahsilat ile paranın banka hesabına geçmesi arasındaki sürecin mali tablolara doğru şekilde yansıtılmamasına neden olduğunu belirtti.


3- KAMPÜSTEKİ YOLLAR, OTOPARKLAR VE ALTYAPI KAYITLARI TAM DEĞİL

Sayıştay, üniversite kampüsündeki bazı ana arterler, iç yollar, telefon hatları, otoparklar, yaya yolları, peyzaj alanları, trafolar ve doğalgaz hatlarının ilgili muhasebe hesabında tam olarak kayıtlı olmadığını belirledi.

Raporda enerji nakil hatları, kanalizasyon hatları, tüneller, köprüler ve su kuyularının toplam 622 milyon 869 bin 862,24 TL bedelle muhasebede izlendiği, ancak diğer bazı altyapı unsurları için envanter çalışmasının tamamlanmadığı ifade edildi.

Sayıştay, eksik envanter nedeniyle mali tablolardaki maddi duran varlık kayıtlarının tam olmadığını belirtti.


4- DÖNER SERMAYE PAYINDA 228 BİN LİRALIK KAYIT FARKI

Erciyes Üniversitesi’nin Döner Sermaye İşletmesindeki toplam sermayesinin 228 bin 518,20 TL olduğu, ancak üniversite kayıtlarında bunun yalnızca 56 TL’lik bölümünün yer aldığı tespit edildi.

Böylece 228 bin 462,20 TL’lik sermaye payının üniversitenin mali kayıtlarında eksik kaldığı belirlendi.

Üniversite 11 Mayıs 2026 tarihli muhasebe işlem fişiyle düzeltme yaptı ancak Sayıştay, düzeltmenin 2025 yılı geçtikten sonra yapılması nedeniyle 2025 mali tablolarına etkisinin bulunmadığını belirtti.


İDARİ YAPILANMADA DA DİKKAT ÇEKEN BULGULAR

5- KİRA SÖZLEŞMELERİNDE NOTER TESPİTİ

Üniversitenin 2886 sayılı Kanun kapsamında kiraya verdiği taşınmazlara ilişkin bazı kira sözleşmelerinin noterlikçe tescil edilmediği tespit edildi.

Üniversite, 2026 yılında harcama birimlerine sözleşmelerin noter tasdikli düzenlenmesi konusunda uyarı yapıldığını bildirdi.


6- ÜNİVERSİTE TAŞINMAZLARINDA TAPU VE FİİLİ KULLANIM FARKI

Sayıştay, üniversite taşınmazlarının tapu kayıtlarındaki niteliği ile fiili kullanım şekillerinin bazı durumlarda birbirinden farklı olduğunu belirledi.

Raporda “cins tashihi” işlemlerinin tamamlanmadığı, bunun da taşınmazların mevcut kullanım şekillerinin kayıtlarda tam olarak görülmesini engellediği ifade edildi.

Üniversite, teknik, hukuki ve mali bazı engeller bulunduğunu ve çalışmaların devam ettiğini bildirdi.


KOOPERATİF BULGUSU RAPORDA YİNE YER ALDI

7- KOOPERATİFİN 23 ÜYESİNDEN 22’Sİ ÜNİVERSİTE ÖĞRETİM ELEMANI

Rapordaki en dikkat çekici başlıklardan biri S.S. Erciyes Kültür ve Eğitim Kooperatifi oldu.

Sayıştay, kooperatifin 23 üyesinden 22’sinin Erciyes Üniversitesi öğretim elemanı olduğunu ve yönetim ile denetim kurullarında da üniversitenin öğretim elemanlarının görev yaptığını belirtti.

Sayıştay, bu yapılanmanın ilgili yükseköğretim ve personel mevzuatı açısından uygun olmadığını değerlendirdi.

Daha da önemlisi, aynı konunun 2017, 2018 ve 2024 yılı Sayıştay raporlarında da yer aldığı, 2024 yılı bulgusunun ise 2025 takip tablosunda “yerine getirilmedi” şeklinde gösterildiği belirtildi.


“ARAŞTIRMA DEKANLIĞI” VE “ÖĞRENCİ İŞLERİ DEKANLIĞI” TARTIŞMASI

8- SENATO KARARIYLA DEKANLIK KURULDU, DEKANLAR REKTÖR ONAYIYLA GÖREVLENDİRİLDİ

Sayıştay, Erciyes Üniversitesi bünyesinde Araştırma Dekanlığı ve Öğrenci İşleri Dekanlığı oluşturulduğunu ve bu birimlere dekan görevlendirmeleri yapıldığını tespit etti.

Üniversite, bu yapıların klasik fakülte dekanlıklarından farklı olduğunu, görevlerin gönüllülük esasına dayandığını ve ek ödeme yapılmadığını belirtti.

Ancak Sayıştay, mevzuatta fakültelerin kanunla kurulması ve dekanların YÖK tarafından atanması gerektiğine dikkat çekerek, üniversite senato kararıyla söz konusu dekanlıkların oluşturulması ve rektör onayıyla görevlendirme yapılmasının mevzuata aykırı olduğu sonucuna vardı.


9- YABANCI ÖĞRENCİLER İÇİN “MADDİ GÜVENCE” EKSİKLİĞİ

Üniversitenin yabancı uyruklu öğrenci kabulüne ilişkin yönergesinde, öğrencilerin eğitimlerini kendi imkânlarıyla sürdürebilmelerini güvence altına almaya yönelik “maddi güvence” şartına yer verilmediği tespit edildi.

Üniversite, yönergenin güncelleneceğini ve maddi güvenceye ilişkin düzenlemenin yapılacağını bildirdi.


İHALE VE HARCAMALARDA DİKKAT ÇEKEN TESPİTLER

10- BAZI DOĞRUDAN TEMİN ALIMLARI EKAP’A KAYDEDİLMEDİ

Sayıştay, doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirilen bazı alımların Elektronik Kamu Alımları Platformu’na (EKAP) kaydedilmediğini belirledi.

Üniversite, 2026 yılında harcama birimlerine gerekli uyarıların yapıldığını bildirdi.


11- 36 TAŞINMAZDAN 34’Ü PAZARLIK USULÜYLE KİRAYA VERİLDİ

Raporda oldukça dikkat çeken bir başka tespit ise üniversite taşınmazlarının kiraya verilmesindeki ihale yöntemi oldu.

Sayıştay incelemesinde üniversite mülkiyetindeki 36 taşınmazdan 34’ünün pazarlık usulüyle kiraya verildiği tespit edildi.

Sayıştay, üniversite mülkiyetindeki taşınmazlar açısından 2886 sayılı Kanun’un ilgili hükmündeki pazarlık usulünün uygulanamayacağı ve kapalı veya açık teklif yöntemlerinin kullanılması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.


12- YURTDIŞI VERİ TABANI ÖDEMELERİNDE 17 MİLYON TL’LİK İŞLEM

Üniversitenin yurtdışı veri tabanı aboneliklerinde döviz işlemlerinin ilgili 105 Döviz Hesabı üzerinden takip edilmediği tespit edildi.

Rapora göre 2025 yılında bu kapsamda 17 milyon 83 bin 21,71 TL ödeme gerçekleştirildi ancak döviz işlemleri muhasebede ilgili hesaba yansıtılmadı.

Üniversite, 2026 yılı itibarıyla söz konusu hesabın kullanılmaya başlandığını bildirdi.


13- YAPIM İŞLERİNDE ALL RİSK SİGORTALARI GÜNCELLENMEDİ

Fiyat farkı verilen bazı yapım işlerinde, toplam hakediş tutarları sigorta bedellerini aşmasına rağmen All Risk sigorta poliçelerinin zeyilnameyle güncellenmediği tespit edildi.

Sayıştay, bu durumun olası bir risk gerçekleştiğinde üniversitenin hak edeceği tazminatın daha düşük kalmasına ve dolayısıyla zarar doğmasına neden olabileceğine dikkat çekti.

Üniversite, ilgili görevlilere poliçelerin güncellenmesi konusunda uyarı yapıldığını bildirdi.


14- YAPIM İŞLERİNDE ONAYSIZ FATURALARLA FİYAT BELİRLENDİ

Sayıştay, bazı yapım işlerinde sözleşmede bulunmayan veya fiyatı belirlenmemiş işlerin bedellerinin belirlenmesinde kullanılan fatura ve proforma faturaların ticaret veya sanayi odası onayından geçirilmediğini tespit etti.

Üniversite, bundan sonraki işlemlerde gerekli özenin gösterileceğini bildirdi.


15- TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ İÇİN “MEVZUATA UYGUN YAPILANMA” UYARISI

Sayıştay, mevzuatta sermaye şirketi şeklinde kurulması öngörülen Teknoloji Transfer Ofisi yerine, rektörlüğe bağlı Teknoloji Transfer Ofisi ve Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi şeklinde iki fiili yapı bulunduğunu belirledi.

Raporda, bu yapılanmanın mevzuatta öngörülen şekle uygun olmadığı ifade edildi.

Üniversite ise bulgu sonrasında Senato’nun 5 Mayıs 2026 tarihli kararıyla Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kapatılmasına ve durumun YÖK’e bildirilmesine karar verildiğini açıkladı.


DÖNER SERMAYE RAPORUNDA DA ÇARPICI TESPİTLER VAR

Erciyes Üniversitesi’nin ayrı olarak yayımlanan 2025 Döner Sermaye İşletmesi Sayıştay Raporu da dikkat çekici bulgular içeriyor.

“Bilimsel görüş” adı altında 3 bin TL ücret

Sayıştay, “tıbbi danışmanlık (bilimsel görüş)” adı altında verilen hizmetin aslında sağlık hizmeti niteliğinde olduğunu belirledi. Bu kapsamda 3 bin TL ücret alınmasını, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen fiyat tarifesi açısından mevzuata aykırı buldu.

Hastane döner sermayesinden 2,1 milyon TL kaynak aktarımı

2025 yılında Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinden Hakan Çetinsaya İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne üç seferde toplam 2,1 milyon TL, geri verilmek kaydıyla kaynak aktarımı yapıldığı tespit edildi.

Sayıştay, ilgili mevzuat gereği sağlık uygulama ve araştırma merkezi ile diş hekimliği fakültesi döner sermaye birimlerinden diğer işletme birimlerine bu şekilde kaynak aktarımının mümkün olmadığını belirtti.

Zorunlu mali sorumluluk sigortalarında takip eksikliği

Raporda, tıbbi kötü uygulama nedeniyle mali sorumluluk sigortası yaptırmak zorunda olan bazı personelin söz konusu sigortayı yaptırmadığı da tespit edildi.

Ayrıca Döner Sermaye İşletmesi’nin 2025 yılında 5,926 milyar TL gelir, 7,091 milyar TL gider gerçekleştirdiği ve dönemi yaklaşık 1,164 milyar TL zararla tamamladığı raporda yer aldı.