AB Rusya’ya yönelik aldığı yaptırım kararlarından bu kez Orta Asya ülkeleri de nasibini aldı. Rusya ile bağlantılı yabancı bankaların hedef alındığı listede Kırgızistan ve Tacikistan bankaları da yer aldı.
Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya yönelik yaptırımların kapsamını genişleterek yalnızca Moskova merkezli finans kuruluşlarını değil, Rusya ile bağlantılı olduğu değerlendirilen yabancı bankaları da hedef aldı.
TÜRK DEVLETLERİ BANKALARI HEDEFTE
Yeni yaptırım paketine göre, Türk Devletleri Teşkilatı’na üye Kırgızistan’daki Tolubay Bank ve Avrasya Tasarruf Bankı ile Tacikistan’daki Duşanbe City Bank, Spitamen Bank ve Tacikistan Ticaret Bankı da listeye eklendi. Bu kurumların, Rusya’nın finansal yaptırımları aşmak için kullandığı dolaylı ödeme ağlarında rol oynadığı öne sürülüyor.
İŞLEM YASAĞI GETİRİLDİ
AB kararına göre, Avrupa vatandaşları bu bankalarla herhangi bir mali işlem yapamayacak ve Avrupa’daki muhabir bankalar bu kurumlarla euro bazlı transfer gerçekleştiremeyecek.
Rus haber ajansı RBC’nin aktardığına göre, listeye ayrıca Alfa-Bank, MTS Bank, Absolyut Bank, Zemsky Bank ve “İstina” adlı kredi kuruluşu da eklendi. Bunun yanı sıra, rubleye dayalı dijital para birimi A7A5 ile İngiltere merkezli Payeer ödeme sistemi de yaptırımlar kapsamında yer aldı.
Uzmanlar, bu adımı Rusya’nın üçüncü ülkeler üzerinden geliştirdiği finansal kaçış yollarını kesme stratejisi olarak değerlendiriyor.
Kaynak:https://www.sozcu.com.tr/ab-den-turk-devletleri-bankalarina-yaptirim-p252201