Eurovision Song Contest ile ilgili ortaya atılan yeni iddialar Avrupa gündeminde tartışma yarattı. ABD basınında yer alan haberlere göre İsrail, Gazze savaşı nedeniyle artan tepkilere rağmen yarışmadaki yerini koruyabilmek için geniş kapsamlı diplomatik ve medya çalışması yürüttü.
İddialara göre İsrailli diplomatların bazı Avrupa yayın kuruluşlarıyla temas kurarak olası yasak girişimlerini engellemeye çalıştığı öne sürüldü. Ayrıca İsrail hükümetinin Eurovision sürecine ilişkin reklam ve tanıtım faaliyetleri için yüksek bütçeli kampanyalar yürüttüğü iddia edildi.
Haberde, bazı Avrupa yayın kuruluşlarının İsrail’in yarışmaya katılımı nedeniyle boykot tehdidinde bulunduğu da öne sürüldü. Yarışma organizasyonunun ise perde arkasında yaşanan siyasi gerilim nedeniyle endişeli olduğu iddia edildi.
İsrail ile Gazze arasında devam eden savaş nedeniyle son dönemde kültür, spor ve sanat organizasyonlarında İsrail’e yönelik protestolar sık sık gündeme geliyor.
Konuya ilişkin Eurovision organizasyonundan ve ilgili yayın kuruluşlarından kapsamlı resmi açıklamalar bekleniyor.