
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik açılan ve kamuoyunda “tarihi dava” olarak nitelendirilen davanın ilk duruşması bugün gerçekleştirildi. Aralarında CHP’nin cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu 106’sı tutuklu toplam 402 sanığın yargılandığı davanın ilk celsesi yoğun tartışmalar ve itirazlarla sona erdi.
Duruşma saat 11.00’de başladı. Ekrem İmamoğlu’nun duruşma salonuna getirilmesi sırasında salonda bulunan bazı izleyiciler alkışlarla destek verdi. Bu durum kısa süreli tartışmalara neden oldu.
Duruşma sırasında İmamoğlu ile mahkeme hakimi arasında “selamlama” konusu üzerinden yaşanan diyalog sonrası tutanak tutulduğu öğrenildi.
Mahkeme heyeti, sanıkların dinlenme sırasına ilişkin açıklama yaptı. Ekrem İmamoğlu’nun konuşacak son sanıklardan biri olacağı belirtildi.
Bu kararın ardından salonda bulunan bazı izleyiciler ve sanık yakınlarının tepki göstermesi üzerine mahkeme heyeti kısa süreliğine duruşma salonundan ayrıldı.
Verilen aranın ardından duruşma saat 14.00’te yeniden başladı ve bu bölüm seyircili olarak gerçekleştirildi.
İmamoğlu’nun avukatları, mahkeme heyetinin tarafsızlığını kaybettiğini öne sürerek “reddi hakim” talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti yapılan başvuruyu değerlendirdi ve reddi hakim talebinin kabul edilmemesine karar verdi.
Kararın ardından davanın ilk celsesi tamamlandı. Davanın ilerleyen günlerde yeni duruşmalarla devam edeceği öğrenildi.
Söz konusu dava kapsamında 402 sanık yargılanırken, bunların 106’sı tutuklu bulunuyor. Davanın Türkiye’de son yılların en geniş kapsamlı yargılamalarından biri olduğu değerlendiriliyor.
Davanın ilerleyen duruşmalarında sanık savunmalarının alınması ve delillerin değerlendirilmesi bekleniyor.