İsrail’de Lübnan Tartışması: Muhalefetten Kara Harekâtı Çağrısı

İsrail’de Lübnan Tartışması: Muhalefetten Kara Harekâtı Çağrısı
Yayınlama: 04.03.2026

Orta Doğu’da çatışmaların genişleme riski artarken, İsrail siyasetinde Lübnan’a yönelik olası bir kara operasyonu yeniden gündeme geldi. İsrail’de ana muhalefet lideri Yair Lapid, Lübnan’ın güneyine kara müdahalesi yapılması çağrısında bulundu.

“Lübnan’ın Güneyine Girmeliyiz”

Ana muhalefet partisi Yesh Atid (Gelecek Var) lideri Lapid, İsrail-Lübnan sınırına yaptığı ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, kuzeydeki İsrail yerleşimlerinin güvenliği için daha sert adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Lapid, Hizbullah’ın sınır hattında varlığını sürdürdüğü sürece İsrail’in kuzeyindeki yerleşimlerin güvenliğinin sağlanamayacağını savunarak şu ifadeleri kullandı:

“Hizbullah sınırın ötesinde durduğu müddetçe kuzeydeki İsrail yerleşimleri için güvenlik söz konusu olmayacak. Lübnan’ın güneyine girmeliyiz.”

Hizbullah Gerilimi Tırmanıyor

İsrail ile Hizbullah arasında son haftalarda artan saldırılar, sınır hattında gerilimi daha da yükseltti. İsrail ordusu, Hizbullah’ın roket saldırılarını gerekçe göstererek Lübnan’ın güneyinde askeri operasyonlarını genişletme sinyali vermişti.

Kara Operasyonu Tartışması

Lapid’in açıklamaları, İsrail’de Lübnan’a yönelik olası bir kara harekâtı tartışmasını yeniden gündeme taşıdı. Uzmanlar, böyle bir adımın atılması halinde çatışmanın hızla büyüyerek bölgesel bir savaşa dönüşebileceği uyarısında bulunuyor.