
Ortadoğu’da devam eden savaş ve artan güvenlik riskleri nedeniyle Irak hava sahasında ciddi aksaklıklar yaşanıyor. Özellikle Erbil Uluslararası Havalimanı’na iniş yapamayan bazı yolcu uçaklarının rotalarını Türkiye’deki Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı’na çevirdiği bildirildi.
Bölgedeki güvenlik riski ve hava sahasındaki hareketlilik nedeniyle birçok uçak planlanan inişini gerçekleştiremedi. Bunun üzerine bazı tarifeli uçuşlar ve özel seferler alternatif olarak Şırnak’a yönlendirildi.
Şırnak’a indirilen uçaklardaki yolcular, havalimanındaki işlemlerini tamamladıktan sonra karayoluyla Habur Sınır Kapısı üzerinden Irak’a geçiş yapıyor. Yetkililer, son günlerde havalimanında yoğunluğun önemli ölçüde arttığını belirtiyor.
Ortadoğu’da tırmanan çatışmalar ve güvenlik tehditleri, özellikle Irak hava sahasında sivil havacılık faaliyetlerini doğrudan etkiliyor. Bu nedenle bazı havayolu şirketlerinin alternatif iniş noktaları belirlediği ifade ediliyor.
Yaşanan gelişmelerin yanı sıra Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı, aynı gün önemli bir ilke de ev sahipliği yaptı. Erbil Havayolları tarafından gerçekleştirilen operasyon kapsamında Almanya’nın Düsseldorf kentinden Şırnak’a ilk direkt dış hat uçuşu gerçekleştirildi.
Bu uçuşla birlikte havalimanı tarihinde ilk kez doğrudan uluslararası bir sefer yapılmış oldu.
Uzmanlar, Ortadoğu’daki çatışmaların sürmesi halinde Irak hava sahasındaki uçuşların bir süre daha alternatif havalimanlarına yönlendirilebileceğini belirtiyor. Bu durumun özellikle Türkiye’nin sınır şehirlerindeki havalimanlarında geçici yoğunluk oluşturabileceği ifade ediliyor.