Bu kök sebze, sağlığınız için düşündüğünüzden daha fazlasına sahip. Yüksek oranda C vitamini içerdiğini çok az kişi biliyor

“Ayrıca bu sebze, proteinlerin sentezi ve kalp için değerli olan kalsiyum, demir ve potasyumun emilimi için gerekli olan B vitaminleri, K vitamini içerir. Patates aynı zamanda nükleik asitler ve amino asitler, doğal şekerler açısından da zengindir …

Bu kök sebze, sağlığınız için düşündüğünüzden daha fazlasına  sahip. Yüksek oranda C vitamini içerdiğini çok az kişi biliyor
REKLAM ALANI
Yayınlama: 18.09.2024

“Ayrıca bu sebze, proteinlerin sentezi ve kalp için değerli olan kalsiyum, demir ve potasyumun emilimi için gerekli olan B vitaminleri, K vitamini içerir. Patates aynı zamanda nükleik asitler ve amino asitler, doğal şekerler açısından da zengindir” diye belirtiyor uzman.

Bitkisel lifler sayesinde patates yemek performansı ve dayanıklılığı artırır, bu da ekstra kalori yakımına katkıda bulunur. Patatesin içerdiği A, B ve C vitaminleri kollajen üretimine, dokuların oksijenle doygunluğuna, metabolizmaya olumlu etki yapar ve yaşlanma sürecini yavaşlatır, E vitamini ise deri altı dokulara oksijen verilmesine yardımcı olur.

Bugün, mağazaların ve çiftçi pazarlarının raflarında alışılmadık renkte (kırmızımsı veya koyu mor) etli yeni patates çeşitleri ortaya çıkıyor. Bu tür patateslerin yumruları nişasta bakımından düşüktür ve serbest radikallerin zararlı etkilerini engelleyebilen, kalp-damar hastalıkları ve kanser riskini azaltabilen maddeler olan antosiyaninler ve karotenoidler içerir.

Taze hazırlanmış patates suyunun idrar söktürücü, yara iyileştirici ve antianjinal etkisi vardır, biyolojik kökenli toksinlerin ve zehirlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Ayrıca patates suyunun mide-bağırsak sistemi, karaciğer, endokrin sistemi üzerinde olumlu etkisi vardır, kan basıncını düşürür, ödemi giderir, metabolizmayı hızlandırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

“Patates suyu genel sağlığın yanı sıra kilo kaybına da katkıda bulunuyor. Bununla birlikte, kilo kaybı için meyve suyu terapisini kullanmaya karar verirseniz, belirli kurallara uymanız ve art arda 14 günden fazla patates suyu içmemeniz gerektiğini hatırlamakta fayda var” diye belirtiyor uzman.

İz elementi kompleksi sayesinde patatesler bağışıklık sistemini güçlendirir ve metabolizmayı uyarır. Kan şekerini kontrol altında tutarlar.

Haşlanmış patates, midede şişen ve dolayısıyla çok yememizi engelleyen sindirilmeyen bileşenler içerir. Ayrıca bu maddeler sayesinde yemekten sonra kan şekeri uzun süre yükselmez.

Patates haşlama, kaynatma esnasında bazı minerallerin kaybolacağı endişesiyle uzun süreli olmamalıdır. Patatesi haşlayacaksınız soymadan pişirip, ocaktan aldıktan sonra soyun. Kızartıldığında da C vitamini özelliğinin yüzde 75’ini kaybeder.

Kaynak:https://halktv.com.tr/yasam/bu-kok-sebze-sagliginiz-icin-dusundugunuzden-daha-fazlasina-sahip-yuksek-oranda-c-871489h

REKLAM ALANI