Gaziantep’in meşhur baklavasını Kayserililer sahiplendi

Gaziantep’in gözde lezzetlerinden olan baklava, Kayseri’de sahiplenildi. Baklavanın kendi tatlıları olduğunu söyleyen Kayserililer, yeni bir tartışmanın da fitilini ateşledi.

Gaziantep’in meşhur baklavasını Kayserililer sahiplendi
REKLAM ALANI
Yayınlama: 11.08.2024

Haber Merkezi

Baklava denilince akla ilk Gaziantep geliyor…

En iyi ustalar ve en iyi lezzetlerin çıktığı Gaziantep mutfağında, baklavanın yeri de hep ayrı olmuştur.

Ancak bu defa Kayseri’den bir ses geldi ve baklavanın kendilerine ait olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Muhittin Eliaçık, baklavanın Kayseri’ye ait olan bir tatlı olarak öne çıktığının altını çizdi.

Ayrıca, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanan “Şehir” dergisinin yeni sayısında, “Kayseri Baklavası’’ ile ilgili arşiv belgelerine yer verildi.

“BAKLAVA, OSMANLI DÖNEMİNDE KAYSERİ İLE ANILIYORDU”

Prof. Dr. Muhittin Eliaçık Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin Şehir, Kültür ve Sanat isimli dergisinde yer alan ‘Kayseri Pastırmasının Özgünlük ve Üstünlüğüne Dair Arşiv Belgeleri’ adlı makalesinde baklavanın Osmanlı döneminde Kayseri ile anılan bir tatlı olduğunu aktardı.

“KAYSERİLİ BAKLAVASINA SAHİP ÇIKMAMIŞ”

Eliaçık makalesinde şu ifadelere yer verdi;

Kendisine mahsus ürünler ile adı öne çıkmış illerden birisi de Kayseri olup belgelerde ve eserlerde Kayseri ile anılan ürünlerin başında pastırma, sucuk, sahtiyan (deri), mantı, baklava gibi ürünler gelmektedir. Bu ürünlerden baklavanın Kayseri ile öne çıkması sürpriz gelebilir. Zira günümüzde baklava denildiğinde ilk akla gelen il her halde Kayseri değildir. Ama geçmişe dönüp belgelere özellikle de son dönem Osmanlı arşiv belgelerine bakıldığında baklavanın da Kayseri ile birlikte anılan bir ürün olduğu görülmektedir.

İşte bu durum gösteriyor ki bir memleketin kendisine mal olmuş, adını dünyada duyurmuş bir ürüne sahip çıkıp muhafaza edememesi ciddi bir eksikliktir. Dolayısıyla kendi adını dünyada duyurmuş bir ürünün bilimsel belge ve delillerle teşvik edilip tanıtılması bir memleketin en önemli görevi ve ödevidir. Kayseri’nin bu konuda maalesef istenilen yerde bulunmadığı, elindeki bölgesel işaret taşıyan nimetleri birer birer başka yerlere kaptırdığı görülmektedir.

YENİ BİR TARTIŞMANIN FİTİLİ DE ATEŞLENDİ

Kayseri’de baklavanın sahiplenilmesinin ise Gaziantep cephesinden nasıl karşılanacağı merak ediliyor. Bu tatlı tartışmanın kazananı ise Gaziantep olacak gibi duruyor…

Kaynak:https://www.ensonhaber.com/yasam/gaziantepin-meshur-baklavasini-kayserililer-sahiplendi

REKLAM ALANI