Can Atalay’ın vekilliği düşürüldü mü? Can Atalay neden yargılanıyor?

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik Yargıtay kararının TBMM Genel Kurulu’nda okunması bugün gündeme alındı. Peki, Can Atalay’ın vekilliği düşürüldü mü? Can Atalay’ın suçu ne?

Can Atalay’ın vekilliği düşürüldü mü? Can Atalay neden yargılanıyor?
REKLAM ALANI
Yayınlama: 22.04.2024

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. Bekir Bozdağ’ın kararı okutacağını duyurmasını, muhalefet milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak ve alkışlarla protesto etti. Kararın okunmasıyla Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülüp düşürülmediği merak edildi. Peki, Can Atalay’ın vekilliği düşürüldü mü? Can Atalay’ın suçu ne?

CAN ATALAY’IN VEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLDÜ MÜ?

TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yurtdışında olduğu için TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın başkanlığında toplandı.

Bozdağ, Genel Kurul toplantısı başlamadan hemen önce, siyasi partilerin grup başkanvekillerine Atalay kararının okunacağı bilgisi verdi.

Kararın okutulması öncesinde siyasi partilerin grup başkanvekilleri söz aldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü.

CAN ATALAY NEDEN YARGILANIYOR?

Gezi Parkı’na AVM yapılması girişimine karşı kurulan Taksim Dayanışması’nın avukatlığını yürüttü. Gezi Davası’nda sanık olarak davaya dahil edilip gözaltına alındı; yargılandığı iki davadan beraat etti.  “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla yargılandığı davanın 25 Nisan 2022’de Silivri, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay tarafından cezası 28 Eylül 2023 tarihinde onandı.

25 Ekim 2023 tarihinde Anayasa Mahkemesi Can Atalay hakkında “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” ve “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğine karar verdi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne AYM’nin ihlal kararını değerlendirmek üzere dosyayı iletti. 8 Kasım 2023 tarihinde Yargıtay 3. Ceza Dairesi; Can Atalay hakkında kesinleşmiş hüküm verdiğini ve her ne kadar bu karar TBMM Genel Kurulu’nda okunmamamış olsa da Can Atalay’ın milletvekilliğinin kesin olarak düşürüldüğünü, AYM’nin kesinleşmiş bir hükümden dolayı inceleme yaparak yetkisini aştığını ve Anayasayı ihlal ettiğini gerekçe göstererek Can Atalay’ın hapis cezasının onanmasına ve Can Atalay hakkında ihlal kararı veren AYM üyeleri hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmasına karar verdi.

Kaynak:https://www.cumhuriyet.com.tr/siyaset/can-atalayin-vekilligi-dusuruldu-mu-can-atalay-neden-yargilaniyor-2169764?utm_medium=Kategori%20Sayfasi&utm_source=Cumhuriyet&utm_campaign=Kategori%20Sayfasi

REKLAM ALANI