BM için Hamas iddiası: Batı fonları kesti

BM bünyesinde çalışmalarını sürdüren UNRWA’nın silahlı Hamas mensuplarına destek verdiği iddiası uluslararası kamuoyunda gündem oldu. Birçok ülke UNRWA’ya fon sağlamayı durdurma kararı aldı.

BM için Hamas iddiası: Batı fonları kesti
REKLAM ALANI
Yayınlama: 29.03.2024

İngiltere, Almanya, Hollanda, ABD, Avustralya, İtalya, Kanada ve Finlandiya, İsrailli yetkililerin Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) bazı çalışanlarının Hamas’a destek verdiği iddiası üzerine UNRWA’ya yönelik finansal desteğini askıya aldı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğünden yapılan açıklamada, UNRWA çalışanlarının Hamas’a destek verdiği iddialarının incelendiği belirtildi.

Açıklamada, “UNRWA’ya yönelik finansman desteği, endişe verici iddiaları incelediğimiz süre boyunca geçici olarak durduruyoruz.” ifadesi kullanılırken iddiaların “şok edici” olduğu kaydedildi.

İngiliz Dışişleri, Gazze’de insani yardımlara ihtiyaç duyanlara desteğin süreceğini de belirtti.

Almanya, İsrailli yetkililerin Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) bazı çalışanlarının Hamas’a destek verdiği iddiası üzerine, Gazze’deki UNRWA’ya geçici olarak yeni fonların onaylanmayacağını duyurdu.

Almanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, UNRWA’nın rolünün Filistin halkına temel hizmetlerin sağlanması bakımından hayati önem taşıdığı belirtildi.

Açıklamada, bundan dolayı UNRWA’nın çalışanları hakkındaki iddialar karşısında hemen harekete geçmesinin ve UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarin’in derhal önlemler almasının doğru olduğu aktarıldı.

“Almanya, soruşturma bitene kadar diğer donör ülkelerle koordinasyon içinde Gazze’deki UNRWA için geçici olarak yeni fonlar onaylamayacak. Zaten şu an için yeni taahhütlerde bulunmuyor.” ifadesi kullanılan açıklamada, insani yardımlara devam edileceği, birkaç gün önce Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne ve BM Çocuklara Yardım Fonu’na (UNICEF) yapılan desteğin 7 milyon avro arttırıldığı bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada, 7 Ekim’den bu yana UNRWA üzerinden sağlanan insani yardımlarla ve kalkınma işbirliği fonlarıyla Gazze Şeridi’ndeki insanlara ve özellikle güneye kaçan ailelere su, gıda, acil barınma, hijyen gibi temel ihtiyaçlar ile tıbbi malzemelerin finanse edildiği kaydedildi.

HOLLANDA, FİNANSAL DESTEĞİNİ ÇEKTİ

Hollanda, İsrailli yetkililerin Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) bazı çalışanlarının Hamas’a destek verdiği iddiası üzerine, UNRWA’ya yönelik finansal desteği askıya aldı.

Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, UNRWA çalışanlarının Hamas’a destek verdiği iddialarına ilişkin araştırmanın sonucunun beklendiği belirtildi.

Açıklamada, suçlamaların ciddi olduğu ve araştırma sürecinde UNRWA’ya finansal desteğin askıya alındığı ifade edildi.

Bunun yeni talepler için de geçerli olduğu aktarılan açıklamada, Gazze’deki sivil halka başka yollarla insani yardım sağlamaya devam edileceği kaydedildi.

İSVİÇRE DE KATILDI

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) çalışanlarının 7 Ekim olaylarına karıştığı iddiası üzerine UNRWA’ya finansal yardımlarını durdurduklarını açıklayan ülkelere bir yenisi daha eklendi. İsviçre Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in ortaya attığı iddialardan “son derece endişeli” olunduğu belirtildi. Açıklamada, ülkenin UNRWA’ya son yıllarda yaptığı yaklaşık 23 milyon dolarlık katkının bu yıl için henüz onaylanmadığı aktarılarak, “UNRWA çalışanlarına yönelik ciddi suçlamalar hakkında daha fazla bilgi sahibi olana kadar ödemelere ilişkin herhangi bir karar alınmayacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Daha önce ABD, Avustralya, İtalya, Kanada, Finlandiya ve İngiltere iddiaların ardından UNRWA’ya finansal yardımlarını durdurduklarını açıklamıştı. Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada ise, söz konusu UNRWA çalışanlarının 7 Ekim olaylarına karıştığına ilişkin iddiaların İsrail’in bilgilerine dayandığı vurgulanmış, “Ajans yönetimine Gazze Şeridi’nin tüm bölgelerinde derhal göreve dönme, siyonist baskılara boyun eğmeme çağrısında bulunuyoruz” denilmişti.

Finlandiya, Avustralya ve ABD,

Daha önce Finlandiya, Avustralya ve ABD, UNRWA’ya yönelik finansal desteğini durdurma kararı aldıklarını açıklamıştı.

İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Micheal Martin ise İsrail’in bazı UNRWA çalışanlarının Hamas’a destek verdiği yönündeki iddialarına rağmen UNRWA’ya destek vermeye devam edeceklerini belirtmişti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail yetkililerinin UNRWA personelinin 7 Ekim saldırılarına karıştığına ilişkin iddialarının acilen soruşturulmasını istemişti.

UNRWA, İsrail’in iddialarının ardından harekete geçerek, bazı çalışanlarını işten çıkarmış ve iddialara yönelik soruşturma başlatmıştı.

Kaynak:https://www.cumhuriyet.com.tr/dunya/bm-icin-hamas-iddiasi-bati-fonlari-kesti-2168783?utm_medium=Kategori%20Sayfasi&utm_source=Cumhuriyet&utm_campaign=Kategori%20Sayfasi

REKLAM ALANI