Boğaz ağrınız varsa dondurma yemek mümkün mü?

Ayrıca bazı ülkelerde (özellikle ABD) soğuk algınlığı ve boğaz ağrısıyla uğraşırken kural olarak sıcak çay içmezler, kendilerini sıcak bir eşarpla sarmazlar, dondurma yerler veya buz küplerini emerler. Batılı doktorlara göre hastalığın semptomlarını …

Boğaz ağrınız varsa dondurma yemek mümkün mü?
REKLAM ALANI
Yayınlama: 25.01.2024

Ayrıca bazı ülkelerde (özellikle ABD) soğuk algınlığı ve boğaz ağrısıyla uğraşırken kural olarak sıcak çay içmezler, kendilerini sıcak bir eşarpla sarmazlar, dondurma yerler veya buz küplerini emerler. Batılı doktorlara göre hastalığın semptomlarını hafifleten ve rahatsızlığı azaltan şey soğuktur.

Bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri etkiler; ıslak ayaklar veya soğuk ve rüzgarlı bir günde dışarıda uzun süre kalmak bile ciddi sorunlara neden olabilir. Sorun, kötü alışkanlıklar, dengesiz beslenme, fiziksel aktivite eksikliği ve temiz havada düzenli yürüyüşler nedeniyle daha da kötüleşir.

Boğaz ağrınız varsa dondurma yemek mümkün mü?

Aynı zamanda soğuk yiyecekler soğuk algınlığı semptomlarını önemli ölçüde hafifleterek boğaz rahatsızlığını azaltır. Bu neden oluyor?

Her şeyden önce, soğuk, iltihaplı dokuların sıcaklığını düşürdüğü ve böylece acı hissini “dondurduğu” için. Diğer bir neden ise soğuğun kan damarlarını daraltarak etkilediğinin bilinmesidir. Buna göre bu tür inflamatuar hastalıklara eşlik eden mukoza zarının şişmesini azaltır.

Elbette istisnalar da var. Özellikle herhangi bir larenjit tanısı almışsanız ağrı ve şişliğin buz veya dondurma ile giderilmesi önerilmez. Kulak burun boğaz uzmanları bu durumu, hastalık sırasında sıcak tutulması gereken ses tellerinin soğuduğunu söyleyerek açıklıyorlar.

Bademcik ameliyatından sonra soğuğa maruz kalmak kesinlikle önerilmez. Bu kısıtlılık, soğuk yiyecek ve içeceklerin öksürüğü tetikleyebilmesi ve bunun ameliyat sonrası dönemde ameliyat edilen hasta için ciddi riskler taşıması ile açıklanmaktadır.

Küçük bir porsiyon dondurma gerçekten semptomları hafifletiyorsa ve sağlığınızı kötüleştirmiyorsa en sevdiğiniz tatlıdan vazgeçmemek mantıklıdır. Aksi takdirde dondurmayı tamamen iyileşene kadar ertelemek daha iyidir.

Doktorunuzun tüm tavsiyelerine kesinlikle uyun ve eğer doktor soğukluğun gırtlak ve bademcikler üzerindeki etkilerine karşı ise riske değmez. Kendi kendine ilaç tedavisi çok riskli bir iş olabilir. Yani çoğu durumda, boğaz ağrınız olsa bile küçük bir dondurma zarar vermez. Elbette dondurma hastalığı tedavi etmeyecektir.

Boğaz ağrınız varsa dondurma yemek her zaman mümkün olmayabilir. Ve eğer larenjit veya bademciklerin çıkarılması ameliyatı soğuk yemek yemeye kontrendikasyon ise, o zaman boğaz ağrısı için dondurma (makul miktarlarda ve uygun tüketimle) kural olarak yasak değildir.

Kaynak:https://halktv.com.tr/yasam/bogaz-agriniz-varsa-dondurma-yemek-mumkun-mu-800909h

REKLAM ALANI