Yararlı mı zararlı mı – kabak çekirdeği ne zaman yenir?

1. Değerli besinler açısından zengindirler. 28 gr soyulmuş kabak çekirdeği şunları içerir: * 128 kalori, esas olarak protein ve yağdan * 3 gr karbonhidrat * 8,6 gr protein * 14 gr yağ * 1,7 gr lif * Tavsiye edilen günlük manganez miktarının %56’sı …

Yararlı mı zararlı mı – kabak çekirdeği ne zaman yenir?
REKLAM ALANI
Yayınlama: 23.01.2024

1. Değerli besinler açısından zengindirler. 28 gr soyulmuş kabak çekirdeği şunları içerir: * 128 kalori, esas olarak protein ve yağdan * 3 gr karbonhidrat * 8,6 gr protein * 14 gr yağ * 1,7 gr lif * Tavsiye edilen günlük manganez miktarının %56’sı * Günlük dozun %42’si bakır * Günlük magnezyum dozunun %40’ı * Günlük fosfor dozunun %28’i * Günlük çinko dozunun %20’si * Günlük demir dozunun %14’ü. Ayrıca bazı antioksidanlar ve az miktarda potasyum, riboflavin ve folik asit bakımından da zengindirler.

2. Antioksidanlar açısından zengindirler. Kabak çekirdeği flavonoidler ve fenolik asit gibi antioksidanlar açısından zengindir. Ayrıca az miktarda E vitamini ve karotenoid içerirler. Antioksidanlar iltihabı azaltabilir ve hücrelerinizi zararlı serbest radikallerden koruyabilir. Sıçanlarda yapılan bir araştırmada, kabak çekirdeği yağının artritli sıçanlarda yan etki olmaksızın inflamasyonu azalttığı, antiinflamatuar ilaç verilen hayvanlarda ise yan etkilerin olduğu bulundu. Kabak çekirdeği – günde kaç tane sağlıklı uykunuzu garanti eder.

3. Bazı kanser türlerinin riskini azaltır. Bazı araştırmalar kabak çekirdeğinin kanserin gelişmesini önlemeye yardımcı olan bitki bileşikleri içerebileceğini öne sürüyor. Kabak çekirdeği tüketimi menopoz sonrası kadınlarda meme kanseri riskinin azalmasıyla ilişkilidir. Bir test tüpü çalışması, kabak çekirdeği ekstraktının prostat kanseri hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını yavaşlatma potansiyeline sahip olduğunu ortaya çıkardı.

4. Prostat ve mesane sağlığına fayda sağlarlar. Kabak çekirdeği, prostat bezinin büyüyerek idrara çıkma sorunlarına neden olduğu bir durum olan iyi huylu prostat hiperplazisinin (BPH) semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. İnsanlar üzerinde yapılan çeşitli araştırmalar kabak çekirdeği tüketmenin BPH ile ilişkili semptomları azalttığını bulmuştur. Diğer araştırmalar, kabak çekirdeği veya kabak çekirdeği ürünlerini takviye olarak almanın aşırı aktif mesane semptomlarının tedavisine yardımcı olduğunu göstermektedir.

5. Magnezyum açısından zengindirler. Kabak çekirdeği, Batı dünyasında birçok insanın beslenmesinde sıklıkla eksik olan bir mineral olan magnezyumun en iyi doğal kaynaklarından biridir. Örneğin ABD’de yetişkinlerin yaklaşık %48’i önerilen günlük magnezyum alımından daha azını tüketmektedir. Vücudunuzdaki 600’den fazla kimyasal reaksiyon için magnezyum gereklidir. Şunlar için önemlidir: *Kan basıncını düzenler *Kalp hastalığı riskini azaltır *Sağlıklı kemiklerin oluşmasını ve korunmasını sağlar *Kan şekeri seviyesini düzenler.

6. Kalp sağlığını iyileştirirler. Kabak çekirdeği, kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olan iyi bir antioksidan, magnezyum, çinko ve doymamış yağ kaynağıdır. 35 menopoz sonrası kadın üzerinde yapılan 12 haftalık bir çalışma, kabak yağı takviyesinin diyastolik kan basıncını %7 oranında azalttığını ve HDL (iyi) kolesterol seviyelerini %16 oranında artırdığını buldu.

7. Kan şekeri seviyelerini düşürür. Sağlıklı yetişkinlerde yapılan bir araştırma, 65 gram kabak çekirdeği içeren öğünler tüketenlerin, yüksek karbonhidratlı bir öğünden sonra kan şekeri seviyelerinin daha düşük olduğunu buldu. Kabak çekirdeği bu hastalığı ağırlaştırıyor .

8. Lif bakımından zengindirler. Kabak çekirdeği harika bir diyet lifi kaynağıdır. Lif oranı yüksek bir diyet iyi sindirimi destekler. Ayrıca lif, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve obezite riskinin azaltılmasına yardımcı olur.

9. Spermin kalitesini arttırırlar. Düşük çinko seviyeleri, sperm kalitesinin azalması ve erkeklerde kısırlık riskinin artmasıyla ilişkilidir. Kabak çekirdeği zengin bir çinko kaynağı olduğundan sperm kalitesini artırabilir.

10. Uykuyu iyileştirirler. Uyumakta güçlük çekiyorsanız yatmadan önce biraz kabak çekirdeği yiyebilirsiniz. Uyku kalitesini artırmaya yardımcı olabilecek bir amino asit olan doğal bir triptofan kaynağıdırlar. Ancak gerekli miktarda triptofanı elde etmek için yaklaşık 170 gram kabak çekirdeği yemeniz gerektiğini unutmayın.

Kaynak:https://halktv.com.tr/yasam/yararli-mi-zararli-mi-kabak-cekirdegi-ne-zaman-yenir-800261h

REKLAM ALANI