Uzmanlar uyarıyor; Otomobil alım satımlarında dolandırıcılık pik yaptı

Otomobil alım satımlarında bir anlık dikkatsizlik ve iyi niyet ciddi mağduriyetlere yol açıyor. İzmir Ödemiş’te yaşanan bir olay özellikle IBAN yoluyla yapılan alım satımlarda dikkat edilmesi gereken ibretlik bir sonuç doğurdu.

Uzmanlar uyarıyor; Otomobil alım satımlarında dolandırıcılık pik yaptı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 14.01.2024

Ali Kemal ERDEM

Otomobil ve mülk alımları dikkatli olunmasa kandırılmaya, mağdur edilmeye çok müsait olan alışverişler.

Yaşanan bir olay özellikle IBAN yoluyla yapılan ödemelerde de çok dikkat edilmesi gerektiğini ortaya koydu.

İstanbul’da yaşayan Sebahattin O., bir internet sitesinden gördüğü Ford Transit Connect marka aracı almak için ilanda yazılı olan numarayla temasa geçti. Whatsapp üzerinden yapılan konuşmalar sonunda ortalama fiyatının altında bir rakama 640 bin liraya anlaşınca bir arkadaşıyla birlikte aracın bulunduğu İzmir Ödemiş ilçesinin yolunu tuttu.

Ruhsatta aracın sahibi görünen kişiyle buluşup önce aracı kontrol ettiler ardından birlikte notere gidildi.

“BENİM HESAPLAR KARIŞIK DİYEREK PARAYI BAŞKA HESABA GÖNDERTTİ”

Noterin “Paranı teslim aldınız mı?” diye sorması üzere aracın sahibi Eyüp B. paranın iban yoluyla gönderilmesini isteyip bir hesap numarasını aynı ortamda oldukları Sebahattin O.’ye whatsapp ile yazılı gönderdi.

Ancak Sebahattin O., söz konusu hesaba para aktarırken hesabın Eyüp B.’ye değil Veysel G. adlı kişi adına olduğunu fark edip, “Bu hesap size ait değil” deyince karşısındaki kişinden “Benim hesaplarda sorun var. İcralığım. Bu hesap arkadaşımın. Siz ona gönderin biz aramızda hesaplaşırız. Sıkıntı yok” dedi.

Araç satıcısının yanlarında olmasından dolayı endişe etmeyen Sebahattin O., belirtilen hesaba parayı gönderdi.

Birkaç dakika sonra Sebahattin O., “Para iletildi bildirimi geldi. Siz de imzalayın. Biz de aracı alıp yolumuza gidelim” deyince daha dakikalar öncesine kadar “Kardeşim, abi” diye hitaplaştığı Eyüp B., “Bana para gelmedi, ne imzalayacağım” diyerek itiraz etmeye başladı.

İkili arasında başlayan tartışma sırasında oluşan bir anlık boşlukta Eyüp B., noterden adeta kaçarcasına ayrıldı, aracı da beraberinde götürdü.

PARA GÖNDERİLEN KİŞİ VAN’DA ÇIKTI
Ne adamı, ne arabayı bulabilen Sebahattin O., İstanbul’a dönerek avukatı İpek Balkanlı aracılığı ile savcılığa şikayetçi oldu. Konuyu inceleyen savcılık araca yakalama kararı aldırdı.

Yapılan incelemede paranın gönderildiği Veysel G.’nin Van’da ikamet ettiği anlaşıldı.

Avukat İpek Balkanlı

Avukat İpek Balkanlı, gerek aracın ruhsatta sahibi görünen kişi, gerekse paranın gönderildiği kişi hakkında da haciz işlemi başlattı.

Ayrıca ikili arasındaki yazışmalar ve ödenen paranın dekontu da savcılığa teslim edildi.

Ancak 19 Haziran 2023 günü yaşanan bu olaya karşın Sebahattin O. şu ana kadar ne parasını geri alabildi, ne de aracı..

GÖNDERDİĞİ HESABIN SAHİBİNİ TANIMADIĞINI ÖNE SÜRDÜ

Yapılan araştırma sonucu bulunan Eyüp B., ise paranın gittiği kişiyi tanımadığını ve kendisinin de mağdur olduğunu öne sürdü.

Ancak Avukat İpek Balkanlı, bu gerekçenin inandırıcı olmadığını ortada organize bir dolandırıcılık olduğu görüşünde.

Hesap numarasının bizzat araç sahibi tarafından whatsapp yoluyla gönderildiğini belirten İpek Balkanlı, “Muhtemelen paranın gittiği kişi Van’da gariban biri. Şebekelerin bu tür kişilerin adına açılmış hesapları kullandığını biliyoruz. Bu kişiler bir miktar para karşılığında hesaplarına gelen parayı şebekeye elden teslim ediyorlar” diye konuştu.

Balkanlı, bundan sonraki sürece dair olarak “Savcılığın bir an evvel dosyayı kovuşturma aşamasına sevki ile yargılamanın başlatılarak aslında ortada olan suçluların tutuklanarak yargılanmasını, adaletin bir an evvel tecelli etmesini, bu şekilde müvekkilin içinin rahatlayarak yargıya olan güveninin sağlamlaşmasını bekliyoruz” diye de konuştu.

“ARABA ALIM SATIMLARINDA DOLANDIRICILIK PİK YAPTI”

Benzer olaylar son dönemde çok rastlandığını kaydeden Avukat Balkanlı, iddialarını şu şekilde sürdürdü:

“Araba alım satımlarında dolandırıcılık pik yapmış durumda. Bizim olayda hakikaten bir araç sahibi bulmuşlar. Notere birlikte bu kişiyle gidiliyor ve onun yönlendirmesiyle, iyi niyet suistimal edilerek “arkadaşım” dediği kişinin hesabına para göndermesi sağlanıyor. Bu kişi para gönderdiği kişiyi şimdi tanımadığını iddia ediyor. Buna imkan yok. Ya da her ikisi de gerçekten de büyük bir organizasyon tarafından kullanılan sadece mağdur kişiler. Yargılama sonunda bu detaylar ortaya çıkacaktır diye düşünüyorum. Bu tür olaylarda aradaki kişiyi bulsan bile çoğu zaman otomobili bulamıyorsun. Muhtemelen aracı bir şekilde hallediyorlar” dedi.

“PARAYI ARACIN SAHİBİ DIŞINDA KİMSENİN HESANINA GÖNDERMEYİN”

Vatandaşlara uyarıda bulunan Balkanlı, gerek araç gerek emlak alımlarında paranın mutlaka kimden alım yapılıyorsa, mal kimin adına kayıtlıysa onun hesabına atılması gerektiğini belirterek, “Hesap yoluyla gönderilemiyorsa mutlaka nakit ödenmeli ama bu bir kağıta dökülerek imzalar alınmalı. Kısaca alan ile satan arasında bir para alışverişi olduğu kanıtlanmalı” uyarısında bulundu.

patronlardunyasi.com

Kaynak:http://www.patronlardunyasi.com/haber/uzmanlar-uyariyor-otomobil-alim-satimlarinda-dolandiricilik-pik-yapti/303214

REKLAM ALANI