Emekli ocak 2024 maaşları zamlı mı yatacak? Emekliye refah payı ya da seyyanen zam verilecek mi, zam oranı ne zaman belli olacak?

Milyonlarca emekli ocak ayında ne kadar zam alacağını merak ediyor. Ocak emekli maaşı zamlı mı yatacak? sorusu da bu sebeple araştırılıyor. TÜİK’in verilerine göre Aralık’ta enflasyon aylık yüzde 2.93 yıllık yüzde 64.77 oldu. Memur ve memur emeklilerine yüzde 49.25 oranında zam, SSK, Bağkur ve tarım emeklilerine ise yüzde 37,55 oranında zam yapılması bekleniyor. Öte yandan emekliye enflasyon oranının üzerinde bir ek zam yapılıp yapılmayacağı da merak edilen konular arasında yer alıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Hazine ve Maliye bakanlıkları, emekli ek zammı için çalışmayı Kabine’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunacak. Peki, Emekliye refah payı ya da seyyanen zam yapılacak mı? İşte emekliye ek zam görüşmeleri detayları!

Emekli ocak 2024 maaşları zamlı mı yatacak? Emekliye refah payı ya da seyyanen zam verilecek mi, zam oranı ne zaman belli olacak?
REKLAM ALANI
Yayınlama: 13.01.2024

Emekliye ek zam ile ilgili gelişmeler takip ediliyor. Geçtiğimiz haftalarda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verilerinin ardından emeklilere yapılacak zam oranı belli oldu. Açıklanan rakamlara göre 2023 Aralık’ta enflasyon aylık yüzde 2.93 yıllık yüzde 64.77 oldu. Memur ve memur emeklilerine yüzde 49.25 oranında zam, SSK, Bağkur ve tarım emeklilerine ise yüzde 37,55 oranında zam yapılması bekleniyor. Öte yandan emekliye ek zam ile ilgili açıklamalar da takip ediliyor.

EMEKLİLERE REFAH PAYI YA DA SEYYANEN ZAM VERİLECEK Mİ?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “2024’te bir dezenflasyon yılı, özellikle yıl ortasında belirgin az önce söylediğim gibi bir düşüş bekliyoruz” dedi. Yılmaz emekli maaşlarında yapılacak iyileştirmenin önümüzdeki günlerde kabinede ele alınacağını da belirterek “SSK, Bağkur ve memur emekli aylıklarını dengeye taşıyacağız” dedi.

Emekli maaş zamlarının netleşmesi için yasal düzenleme gerekiyor. Meclis 16 Ocak’a kadar kapalı ancak düzenlemenin yasalaşması sonrası emeklilere maaş farkı ödenebilir. Düzenlemenin önce TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda daha sonra TBMM Genel Kurulu’nda ele alınması gerekiyor.

Meclis’ten geçtikten sonra ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın masasına gidecek. Son olarak ise Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla resmen uygulamaya girecek. Süreç göz önüne alındığında emekli maaş düzenlemesinin şubat ayına kalabileceği belirtiliyor. Bu durumda emekliler ocak ayında sadece enflasyon zammını alacak. Refah payı ya da diğer seçenekler şubat maaşlarına yansıyacak.

EMEKLİLERİN OCAK AYI MAAŞLARI ZAMLI MI YATACAK, EK ZAM NE ZAMAN GELİR?

Sosyal Güvenlik Müşavirleri Derneği Başkanı Emin Yılmaz’a göre aradaki yüzde 12’lik farkın, ülkenin içinde bulunduğu enflasyonla mücadele kıstası dikkate alınarak ama tüm emekli kesimlerinin gönlü alınacak şekilde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile bir kerede, herkese eşit refah payı verilerek kapatılma olasılığı yüksek.

Meclisin Ocak 16’ya kadar tatil olduğunu hatırlatan Yılmaz, “SSK’lılar maaşlarını 17-25 arasında alıyor. BAĞ-KUR’da ise ödeme 25’inde başlıyor. Emekli Sandığı da ayın ilk haftasında maaş alıyor. Meclisten bir günde karar çıkacağını düşünmüyorum. Refah payı kararı çıksa bile bu, önce Plan ve Bütçe Komisyonu’na sonra Meclis Genel Kuruluna sonra da Cumhurbaşkanına gidecek ve Resmî Gazete’de yayımlanacak. Dolayısıyla refah payı şubat maaşlarına yetişir gibi. Net değil ancak bir ihtimal ocak farkı şubat maaşına da eklenebilir” diyor.

“EMEKLİLERİ ENFLASYONA EZDİRMEMEK, BU ANA PRENSİBİMİZ”

Emekli maaşlarıyla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Hiçbir zaman çalışanları, emeklileri enflasyona ezdirmemek, bu ana prensibimiz. 20 yılımıza baktığınızda da bunu fiilen uyguladığımızı görürsünüz. Ama bazı emekli aylıklarının şu veya bu sebeple, düşük prim ödeme olabilir, az süre çalışma olabilir, burada bu işi daha iyi bilen uzman arkadaşlarımız da var. Ücreti düşük olanlar var, bunları 7 bin 500’e kanunla getirdiğinizde kök ücret düşük kaldığı için bir sonraki oransal artışlarda sorun yaşanabiliyor, böyle bir durumla karşı karşıyayız doğrusu.

Ama bir taraftan da normal primiyle bu civarda yine maaş alanlar var, şimdi ikisini birbirinden ayırmak lazım. Yani kök ücreti de 7 bin 500 civarında olan bir topluluk da var, dolayısıyla o sayıların hepsini kök ücreti 7 bin 500’den düşük diye görmemek lazım, 7 bin 400 vardır, 300 vardır, en düşük 5 bin-5 bin 500’ler civarında diye biliyorum, ama burada bir skala var. Ona yakın olan kök ücreti olan var, daha uzak olan var, buralarda da bir anlamda bir sosyal denge anlamında kanuni düzenlemeyle oluyor bunlar biliyorsunuz, idari kararla gerçekleşen şeyler değil, bir kanun gerekiyor. Az önce bahsettiğim emekliler ve SSK, BAĞKUR arasındaki dengelenme konusunda da yine bir kanuni düzenleme ihtiyacı var.

Biliyorsunuz son dönemde Sayın Cumhurbaşkanımız ilan etti o desteğimizi, asgari ücret belirlenirken kayıt dışılık artmasın, işletmelerimizin rekabet gücü korunsun, istihdam korunsun diye kamu da bir fedakârlık yaptı orada. Yanlış hatırlamıyorsam bir 700 lira katkı olacak bu asgari ücretlilerimizle ilgili. Daha önce de vergi dışı bırakmıştık zaten, oradan da çok büyük bir gerçekten vergi harcaması söz konusu, sıfır vergi alıyoruz bütün asgari ücrete kadar olan tüm gelirlerden” şeklinde konuştu.

Kaynak:http://www.hurriyet.com.tr/bilgi/galeri-emekli-ocak-2024-maaslari-zamli-mi-yatacak-emekliye-refah-payi-ya-da-seyyanen-zam-verilecek-mi-zam-orani-ne-zaman-belli-olacak-42390309

REKLAM ALANI