Köprü ve otoyol ücretlerine zam!

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), bugünden itibaren geçerli olacak otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yapılan zamları açıkladı. Zamlar, ekim…

Köprü ve otoyol ücretlerine zam!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 01.01.2024

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), bugünden itibaren geçerli olacak otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yapılan zamları açıkladı.

Zamlar, ekim ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 1 Ocak 2024’e ertelenmişti. KGM, bu kapsamda bugünden itibaren geçerli olacak zamlı köprü ve otoyol geçiş fiyatlarını duyurdu.

Yapılan açıklamada, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Yap-İşlet-Devret (YİD) kapsamında özel şirketler tarafından işletilen otoyol ve köprülerin geçiş ücretlerinin, 1 Ocak 2024 Pazartesi günü saat 00.00’dan itibaren geçerli olacak şekilde yeniden düzenlendiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi: “Yönetmeliğe göre her yıl başında Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE)’ye göre düzenlenmesi gereken geçiş ücretlerinde; 2022 yılında ÜFE’deki yüzde 97,72 oranındaki yükselişe rağmen düzenleme yapılmamış, mevcut geçiş ücretleri 1 Ocak 2022 tarihinden bu yana uygulanmıştır.”

Otoyolların daha ekonomik, güvenli ve kısa sürede ulaşım imkânı sağlaması, boğaz köprülerine yapılan büyük bakım onarımlarının servis ömürlerini uzatması, işçilik ve malzeme fiyatlarındaki artışlar ile bakım-işletme maliyetlerindeki yükselmeler göz önüne alınarak; KGM tarafından işletilen otoyol ve boğaz köprülerinin geçiş ücretlerinde ortalama yüzde 76 oranında, YİD Modeli ile yapılan özel şirketler tarafından işletilen otoyol ve köprülerin geçiş ücretlerinde ise ortalama yüzde 50 oranında artış yapıldığı ifade edildi.

Buna göre, KGM tarafından işletilen otoyollarda otomobil için en düşük geçiş ücreti 9 TL, en yüksek geçiş ücreti 84 TL olarak belirlendi. Boğaz köprüleri tek yön otomobil geçiş ücreti ise 15 TL olarak açıklandı. YİD projelerine ait köprülerin otomobil için geçiş ücretleri ise şu şekilde belirlendi: Osmangazi Köprüsü 290 TL, 1915 Çanakkale Köprüsü 295 TL, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ise 35 TL.

Ayrıca, yapılan zamla birlikte 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden hafif ticari araçların geçiş ücretinin 8,50 TL’den 15 TL’ye çıkarıldığı bildirildi.

Çanakkale Köprüsü’nde otomobillerin geçiş ücreti 205 liradan 295 liraya çıkarıldı.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde otomobillerin geçiş ücreti 20 liradan 35 liraya çıkarıldı.

Osmangazi Köprüsü’nde otomobillerin geçiş ücreti 190 liradan 290 liraya çıkarıldı.

Kaynak:https://www.paraanaliz.com/2024/ekonomi/kopru-ve-otoyol-ucretlerine-zam-g-75350/

REKLAM ALANI