Uzun Süredir Tartışma Konusu Olan Martı TAG için “Korsan Taksi” Kararı Çıktı

Uzun süredir tartışma konusu olan Martı TAG için İzmir’de görülen bir mahkemede ‘korsan taksi’ kararı çıktı. 2019 yılında ilk olarak İstanbul’da scooter paylaşım hizmetiyle açılan ‘Martı’ uygulaması yeni bir hizmet olan araba paylaşımı ile bir …

Uzun Süredir Tartışma Konusu Olan Martı TAG için “Korsan Taksi” Kararı Çıktı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 17.12.2023

Uzun süredir tartışma konusu olan Martı TAG için İzmir’de görülen bir mahkemede ‘korsan taksi’ kararı çıktı.

2019 yılında ilk olarak İstanbul’da scooter paylaşım hizmetiyle açılan ‘Martı’ uygulaması yeni bir hizmet olan araba paylaşımı ile bir süredir gündemde.

Scooter paylaşım hizmeti ilk kullanılmaya başladığı dönemlerde taksiciler tarafından çok tepki görmüştü. Araba paylaşımı Martı TAG’da aynı şekilde tepki gördü.

Taksilerin işini düşürdüğü ve korsan taksi uygulamasına benzer olduğu için İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) gibi birçok kurumla davalı durumda.

Martı TAG, Bu hizmet, sürücülerin bir uygulama aracılığıyla aynı yöne giden yolcuları bulmasını ve yakıt masraflarını paylaşmasını sağlıyor

İzmir’de açılan bir davada mahkeme, Martı TAG uygulaması üzerinden yolcu taşımacılığı yapılmasının korsan taşımcalık olduğuna karar verdi.

İzmir’in Alaçatı Mahallesi’nde durdurulan H.O.’nun korsan taşımacılık yaptığı şüphelenildi. H.O., aracındaki 4 kişinin otostop çektiğini belirtti. Ancak, H.O.’nun aracı 60 gün trafikten men edildi ve 20 bin 342 lira idari para cezası kesildi. H.O., bu işlemin iptali için yargıya başvurdu ve otostop çeken kişileri aracına aldığını savundu.

H.O.’nun savunması kabul edilmedi, İzmir 6. İdare Mahkemesi, denetim sırasında H.O.’nun aracında bulunan dört kişinin, ‘Martı Tag’ uygulaması üzerinden ücretli bir yolculuk yaptıklarını ve kimlik tespiti için tutanağı imzaladıklarını belirtti. H.O.’nun da tutanağı imzaladığı ifade edildi.

Mahkeme, İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yolcu taşımacılığı yapabilmek için belediyeden izin alınması gerektiğini belirtti. H.O.’nun izinsiz yolcu taşımacılığı yaptığı tespit edildi ve bu nedenle işlem iptal talebi reddedildi.

Mahkemenin kararının değerlendiren avukat Ahmet Can Gürlek, yapılan taşımacılığın, ücret karşılığı olduğu ve yolcu taşıma sözleşmesi bulunduğu için hatır taşımacılığı sayılmadığı belirtti.

Gürlek, ücretin belirlenebilir olmasının önemli olduğu ve eğer ücret belirlenemezse, bu durumun hatır taşımacılığı olarak kabul edilebileceği ifade etti. Bu nedenle idare işleminin iptali reddettiğini de vurguladı.

Kaynak:https://onedio.com/haber/uzun-suredir-tartisma-konusu-olan-marti-tag-icin-korsan-taksi-karari-cikti-1192369

REKLAM ALANI