40 Yıl Düşünsek Aklımıza Gelmezdi: Uçakların Pencereleri Neden Yuvarlak Şeklindedir?

Görünüşe göre, bir uçak penceresinin tasarımının, estetik açıdan hoş fotoğraflar çekmek veya bir müzik videosunda olduğunuzu hayal ederken dışarıya bakmaktan çok daha fazla amacı var. Pencerelerin neden yuvarlak olduğu ve neden kalkış sırasında …

40 Yıl Düşünsek Aklımıza Gelmezdi: Uçakların Pencereleri Neden Yuvarlak Şeklindedir?
REKLAM ALANI
Yayınlama: 17.12.2023

Görünüşe göre, bir uçak penceresinin tasarımının, estetik açıdan hoş fotoğraflar çekmek veya bir müzik videosunda olduğunuzu hayal ederken dışarıya bakmaktan çok daha fazla amacı var. Pencerelerin neden yuvarlak olduğu ve neden kalkış sırasında panjurlarını yukarıda tutmamız gerektiğini hiç merak ettiniz mi? Açıklıyoruz. 👇

Kaynak: https://www.iflscience.com/why-do-air…

Küçük bir çocuktan uçak çizmesini istediğinizde, muhtemelen yolcu pencerelerini yuvarlak olarak çizecektir.

Ancak uçaklar her zaman bu şekilde değildi. Erken ticari jet tasarımı olan de Havilland Comet’in kare pencereleri vardı. Tanıtımlarının üzerinden sadece beş yıl geçtikten sonra, üç Comet trajik kazalar yaşadı.

1954’teki üçüncü kazadan sonra yapılan soruşturmalar, tüm kazaların kare tasarımlarından kaynaklanan çatlak pencere çerçeveleri nedeniyle meydana geldiğini belirledi.

Kare pencerelerin, yüksek irtifa uçuşuyla birlikte artan kabin basıncı nedeniyle oluşan strese dayanamadığı ortaya çıktı. Ancak, yüksek irtifa ticari uçuşun gerekli bir unsuru. Çünkü gökyüzünde yükseklerde daha az sürüklenme vardır, bu da daha az yakıt kullanımı anlamına gelir.

Bu nedenle penceresiz bir uçak düşünülemez.

Bu, havayolu şirketleri için idealdir çünkü onlara para tasarrufu sağlar ve uçuşun çevre üzerindeki etkisini azaltır (her ne kadar bilim adamları geleneksel yakıta alternatifler üzerinde çalışıyor olsalar da). Ayrıca yüksek irtifalarda daha az türbülans vardır, bu da daha konforlu bir uçuş sağlar.

Uçak pencereleri, birkaç nedenden dolayı yuvarlak bir şekle sahiptir.

İlk olarak, yuvarlak şekil, basıncı pencere boyunca daha eşit bir şekilde dağıtarak, köşelerde oluşabilecek çatlakları veya diğer yapısal sorunları önler. İkinci olarak, ‘crazing’ olarak bilinen küçük çatlakların pencerede gelişip yayılma olasılığını azaltır. Kavisli tasarım, bu çatlakları belirli bir alanda sınırlayarak pencerenin genel bütünlüğünü sağlar.

Dolayısıyla, yuvarlak tasarım sadece estetik bir tercih değildir.

Artan güvenlik unsuru dışında, daha yüzeyel bazı faydalar da bulunmaktadır. Uçak mühendisi Whittingham, ‘Tasarımcılar, en geniş yolcu oturma yüksekliği aralığına uyan daha büyük bir görüş alanı elde edebildikleri için de oval pencereleri tercih ederler.’ diye bunu açıklıyor.

Kaynak:https://onedio.com/haber/40-yil-dusunsek-aklimiza-gelmezdi-ucaklarin-pencereleri-neden-yuvarlak-seklindedir-1191380

REKLAM ALANI