Maymun çiçeği aşısına onay

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği (mpox) virüsüne karşı ön yeterlilik alan ilk aşının “MVA-BN” olduğunu açıkladı. Bavarian Nordic firması tarafından üretilen bu aşı, DSÖ’nün onayladığı listede yer aldı. Aşının, özellikle risk altındaki …

Maymun çiçeği aşısına onay
REKLAM ALANI
Yayınlama: 13.09.2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği (mpox) virüsüne karşı ön yeterlilik alan ilk aşının “MVA-BN” olduğunu açıkladı. Bavarian Nordic firması tarafından üretilen bu aşı, DSÖ‘nün onayladığı listede yer aldı.

Aşının, özellikle risk altındaki topluluklarda bulaşmayı önlemek ve salgını kontrol altına almak için kritik bir adım olduğu belirtildi.

18 YAŞ ALTI İÇİN UYGUN DEĞİL

DSÖ’nün Bağışıklık için Uzmanlar Danışma Grubu (SAGE), virüse maruz kalma riski yüksek olan bireyler için aşının 18 yaş üstü kişilere, 4 hafta arayla 2 doz olarak uygulanmasını önerdi. MVA-BN, henüz 18 yaş altı için onaylı değil, ancak belirli gruplarda “endikasyon dışı” kullanılabiliyor.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bu gelişmenin hem Afrika‘daki salgınlar hem de gelecekteki olası vakalar için önemli bir adım olduğunu belirtti ve aşının erişimi konusunda üretim ve dağıtımın hızlandırılması gerektiğini vurguladı.

BELİRTİLER NEDİR?

Mpox virüsü, genellikle kemirgen hayvanlar veya enfekte kişilerle temas yoluyla bulaşıyor. Belirtiler, enfeksiyondan 5 ila 21 gün sonra başlıyor ve su çiçeğine benzer döküntüler, ateş, baş ve kas ağrıları gibi semptomlara neden oluyor. Hastalık genellikle hafif seyrediyor ve antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor.

2022’de hastalığın adı, ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle “mpox” olarak değiştirilmişti.

Kaynak:https://halktv.com.tr/dunya/maymun-cicegi-asisina-onay-869792h

REKLAM ALANI