Güvenli liman altın belirsizlikle yükseliyor

Ekonomik ve siyasi belirsizlikler riskten kaçışı tetiklerken, zayıf seyreden altın fiyatları agresif bir şekilde toparlandı. Risk taşımak istemeyen yatırımcılar kâr satışına gitse de analistler kısa vadede yükseliş öngörüyor.

Güvenli liman altın belirsizlikle yükseliyor
REKLAM ALANI
Yayınlama: 04.08.2024

Altın, ABD ekonomisinin zayıfladığına işaret eden yeni verilerin ardından faiz indirimi beklentilerinin kuvvetlenmesi ve Hamas lideri Haniye’nin öldürülmesinin ardından yükselişini hızlandırdı. Piyasalar, dikkatlerini ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politika faizi kararına çevirirken, altın temmuzu artıda tamamayıp, güvenli liman talebini de arkasına alarak ağustos ayına hızlı bir başlangıç yaptı. Altın fiyatları, jeopolitik risklerin artmasıyla yükselirken, ons altın 2.477 dolara çıkarak son bir haftanın zirvesini gördü. Gram altın ise ons altın etkisiyle 2.644 liraya kadar tırmandı. ABD’de ekonomik aktivitenin öngörülenden daha sert yavaşlayabileceği endişesine Ortadoğu’da artan jeopolitik gerilim eklenince, ABD’den başlayıp Asya ve Avrupa borsalarına yayılan sert satış dalgası, yatırımcıların güvenli liman olarak gördükleri altına olan talebin ileri taşınmasını sağladı.

ZİRVE TAZELEYEBİLİR

ABD’de enflasyon konusundaki güvenin artması ve iş gücü piyasasının gücünü koruması halinde faiz indiriminin eylül ayında masaya gelebileceği ihtimali altında yükselişi getirdi.  Ons altın, 17 Temmuz’da temmuz test ettiği 2.483 dolarlık tarihi zirvesine yaklaşırken sene başından bu yana elde ettiği kazanç yüzde 18’i aştı. Yıla 1.954 liradan başlayan gram altın ise bu yıl ki kazancını yüzde 34’e taşıdı. Risk taşımak istemeyen yatırımcılar kâr realizasyonunu tercih ederken, analistler kısa vadede gram altının zirve tazeleme eğilimi gösterebileceğine dikkat çekiyor.

Borsa haftayı yüzde 3.84 kayıpla tamamladı 

Altın güvenli liman olduğu için gerilimlerden yukarı yönlü etkilenirken, borsa ise belirsizlikten negatif etkileniyor. Japonya’dan ABD’ye, Avrupa’dan Türkiye’ye kadar birçok ülke borsasında dün sert satışlar görüldü. Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 3.84 değer kaybetti. Bununla birlikte altının gram fiyatı haftalık yüzde 2.57 yükselişle haftayı 2.608 liradan tamamladı. Bu hafta dolar yüzde 0.69 değer kazanarak 33.1940, Euro da yüzde 1.15 artışla 36.2200 liraya yükseldi.

Kaynak:https://www.sozcu.com.tr/guvenli-liman-altin-belirsizlikle-yukseliyor-p70914

REKLAM ALANI